Київ. 9 квітня. УНІАН. Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) знизила через березневу негоду прогноз урожаю зернових в Україні у 2013 році до 50-53 млн. тонн з 53-55 млн. тонн, що очікувалися раніше.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор асоціації Володимир Лапа.

"Цього року умови посівних робіт є більш жорсткими. Якщо раніше наш прогноз урожаю зернових, за попередньою оцінкою, міг становити 53-55 млн. тонн, то зараз ми більш упереджено ставимося до нього. Швидше за все, ми може розраховувати на те, що Україна збере цього року близько 50-53 млн. тонн зерна», - сказав він.

Відео дня

«Якщо не буде посухи, як було в травні-червні минулого року, особливо на півдні та заході України, то цей рівень абсолютно досяжний», - сказав В.Лапа.

Серед ризиків поточного року він назвав затягування термінів посівів ярових культур і підвищення уразливості культур до захворювань.

«Аграрії матимуть набагато менше часу на проведення посівних робіт. Таким чином, вони або скорочуватимуть посівні площі, або затягуватимуть терміни посіву», - вважає експерт.

За його словами, щодня затримка посівних робіт спричиняє потенційне зниження врожайності на 1-1,5 центнера з гектара.

Втрати озимих, на думку експерта, цього року будуть значно меншими, ніж минулого – на площі приблизно 500 тис. га порівняно з торішніми 1,3 млн. га.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, площі посівів озимих зернових і зеленого корму, включаючи ріпак, під урожай 2013 року в Україні становили 9,2 млн. га, що на 2,5% менше, ніж минулого року.

У 2012 році врожай зернових в Україні становив 46,2 млн. тонн проти 56,7 млн. тонн у 2011 році.