Київ. 5 квітня. УНІАН. Голова Дніпропетровської обласної дитячої правозахисної організації «Допоможемо дітям» Микола Кожушко, який просив політичного притулку у Росії та Білорусі, повернувся до України і заявляє про нові погрози розправи на свою адресу та можливий арешт найближчим часом.

Про це М.Кожушко сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Сьогодні я повернувся з Російської Федерації і з Республіки Білорусь до України з єдиною метою - захистити права свої, а також захистити права членів своєї дитячої організації”, - заявив він.

Відео дня

Правозахисник зазначив, що у нього смертельна хвороба і він проходить лікувальну терапію, однак не може залишити розпочату справу з розкриття корупційних схем у сфері соціального забезпечення дітей-сиріт.

Як стверджує М.Кожушко, він повернувся, незважаючи на те, що отримує зараз щодня погрози розправи: “Про те, що мене повісять в слідчому ізоляторі, про те, що якщо я повернусь в Україну, мене чекає смертельне ДТП та інші види смерті”.

“Все це відбувається на грунті того, що до нашої дитячої правозахисної організації звертаються діти з інтернатів, сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах - це сироти, які залишилися без батьківської опіки... А у людей, які в січні вчинили замах на мене, є одна мета - нажитися фінансово на проблемі дітей... Сьогодні Росія та Білорусь надали мені першу допомогу, але з боку України я не побачив допомоги”, - заявив М.Кожушко.

Він пояснив, що входить до складу комісії Дніпропетровської держадміністрації, яка надає практичну допомогу сім'ям, які опинилися в складних обставинах, кризовим сім'ям. За його словами, під час роботи в цій комісії він виявив порушення прав дітей в районах міста і відсутність реагування влади на це.

Всі відповідні матеріали М.Кожушко має на руках і збирається передати до правоохоронних органів.

“Я закликаю прокурора Дніпропетровської області та генерального прокурора України, начальника Служби безпеки, міністра МВД та всіх інших правозахисників об'єднатися проти одного слова - “корупція”, а також порушення прав людини, прав дітей в Україні. Я вважаю, що такі чиновники повинні піти з посад, а знайдуться люди, які прийдуть і будуть допомагати дітям”, - сказав він.

За словами адвоката та правозахисника Олега Купрієнка, ця прес-конференція є одним з тих інструментів, які називаються публічним повідомленням про злочин, і вся інформація, яку зібрав М.Кожушко, буде опрацьована і за депутатським зверненням народного депутат Олега Ляшка направлена до прокуратури за місцем вчинення цих злочинів.

Також М.Кожушко зазначив, що наразі проти нього відкрито в Україні 4 кримінальних провадження.

“Для того, щоб мене просто зупинити і закрити рот. Можливо, що сьогодні чи завтра мене заарештують та посадять в слідчий ізолятор тимчасового утримання”, - продовжив він.

При цьому М.Кожушко публічно звернувся до прокурора області з проханням взяти справу про замах на його життя під особистий контроль, щоб вона була розслідувана, а винні особи покарані.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня ц.р. М.Кожушко заявив у своєму блозі в мережі активістів правозахисного руху, що відмовляється від українського громадянства.

Зокрема, він повідомив, що це пов’язано із замахом на його життя 3 січня 2013 р., нібито «за замовленням впливового депутата Дніпропетровської обласної ради».

Прокуратура Дніпропетровська відкрила кримінальне провадження за фактом замаху на умисне вбивство М.Кожушко.