Київ. 4 квітня. УНІАН. Колишні співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України закликають Президента і генерального прокурора поновити на посадах офіцерів, незаконно звільнених з лав ГУР ЗСУ та МВС після Помаранчевої революції, та притягнути до відповідальності винних у цьому осіб.
З відповідною заявою на прес-конференції в УНІАН виступили колишні співробітники ГУР, полковники Віктор Баладінський і Петро Недзельський.
За словами П.Недзельського, його було звільнено з посади і притягнуто до кримінальної відповідальності за розголошення інформації, яка начебто становила державну таємницю і стосувалася перебування екс-прем’єр-міністрів Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка наприкінці 90-х років у Німеччині.
Як сказав П.Недзельський, цю інформацію він "для відома" у службовому порядку доповів лише своєму керівництву, але через сім років вона була використана проти нього самого як звинувачення у шпіонажі.
Петро Недзельський вимагає поновлення на службі. Своє звернення він направив на ім'я Президента України Віктора Януковича, а також до Генеральної прокуратури.
У свою чергу, В.Баладінський повідомив, що в листопаді 2004 року окремі представники опозиції "проводили таємні переговори із керівництвом ГУР, щоб здійснити державний переворот".
"Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури надати правову оцінку діям осіб, які могли спровокувати кровопролиття та втягування Збройних сил у внутрішньополітичне протистояння, а також вимагаємо поновлення на службі тих офіцерів, які вимушені були звільнитися", - сказав В.Баладинський.
Учасники прес-конференції заявили також про створення громадської організації офіцерів розвідки, МВС та збройних сил. «В Україні склалася хибна практика використання спецслужб і армії в своїх політичних, егоїстичних цілях. Цього допускати не можна », - вважає Віктор Баладінскій. За його словами, після приходу до влади Віктора Ющенка, кілька сотень офіцерів були змушені звільнитися зі спецслужб і збройних сил. Хтось залишив службу через інтриги, когось просто вигнали.