ВІДКРИТЕ  ЗВЕРНЕННЯ

Правління Українського ядерного товариства
до Президента України пана Януковича В.Ф.
Прем’єр-міністра України пана Азарова М.Я.
Голови Верховної Ради України пана Рибака В.В.
Секретаря Ради національної безпеки та оборони України пана Клюєва А.П.

Шановний Вікторе Федоровичу!
Шановний Миколо Яновичу!
Шановний Володимире Васильовичу!
Шановний Андрію Петровичу!

Відео дня


Українське ядерне товариство, якому в цьому році виконується 20 років, об'єднує в своїх рядах людей і організації, які поставили за мету віддати свої інтелектуальні та професійні знання і уміння для забезпечення енергетичної безпеки України, направити їх на розвиток сучасних енергетичних технологій, серед яких провідне місце займає ядерна енергетика.
Звернутися до Вас нас примусила стурбованість у зв’язку зі зростаючою стагнацією розвитку ядерно – енергетичного комплексу України.
Вирішення завдань, передбачених Енергетичною стратегією України до 2030 року, здійснюється дуже повільно, а точніше сказати – провалено.
Так, негайного вирішення потребують проблеми будівництва нових блоків на Хмельницькій АЕС та продовження терміну експлуатації тих блоків наших АЕС, проектні ресурси яких закінчуються у найближчі роки. Належної уваги не приділяється розвитку власного ядерно-енергетичного машинобудування. Хвилює питання недотримання строків створення національного ядерно-паливного циклу, зокрема проектування та будівництва заводу з виробництва ядерного палива, централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (а вже у наступному році буде здійснюватись його повернення з Росії на територію України).
Реалізується дискримінаційна тарифна політика по відношенню до Державної компанії НАЕК «Енергоатом», коли шляхом субсидування збиткових виробників електроенергії і заможного населення з Компанії «вимиваються» обігові кошти, які  необхідні для продовження ресурсу відпрацьованих енергоблоків та збереження безпеки і надійності працюючих.
Нашу стурбованість викликає також стан справ у сфері підготовки кадрів. Для того, щоб намічені плани стали реальністю, необхідно готувати фахівців різних спеціальностей: проектувальників, будівельників, монтажників, налагоджувальників, експлуатаційників, ремонтників, менеджерів, науковців і т.д., причому, як з вищою, так і з середньою спеціальною освітою, для чого необхідно невідкладно розробити відповідну програму та звернути увагу до потреб навчальних закладів, які готують таких фахівців.
У зв'язку з цим, надважливе та першочергове завдання, яке необхідно терміново вирішити, полягає у розробці і затвердженні державної програми розвитку ядерно-енергетичного комплексу країни, що охоплює усі найважливіші питання забезпечення нового ядерного будівництва: від проектування ядерних об'єктів і виробництва електроенергії на АЕС до зняття їх з експлуатації, включаючи проблеми поводження з РАВ, забезпечення наукової та інжинірингової підтримки, підготовки кадрів, рішення соціальних питань тощо. Інакше Україна може загубити свою ядерну енергетику, що негативно відіб’ється на економіці держави та добробуті людей.
Особливо вважаємо за необхідне звернути Вашу увагу на стан управління ядерною енергетикою. Складність вирішення поставлених завдань вимагає значного посилення органу державного управління ядерною галуззю країни, постійної уваги і контролю з боку керівних структур нашої держави, чіткого визначення функцій та обов'язків усіх сторін, що беруть участь у цьому процесі.
У всіх країнах, що мають ядерну енергетику, керівники органу державного управління ядерним енергопромисловим комплексом мають безпосередній вихід на перших керівників країни і підбираються виключно на професійній основі, а ніяк не на політичній.
Українське ядерне товариство переконливо просить звернути увагу керівництва країни на необхідність термінового вирішення проблем, які стоять перед ядерною галуззю України. Лише за цієї умови можна розраховувати на стабільний розвиток національної економіки, що забезпечить підвищення добробуту населення країни і сприятиме успішній реалізації державної внутрішньої та зовнішньої політики.


Прийняте Правлінням
Українського ядерного товариства
18 березня 2013 року, м. Київ

http://www.ukrns.odessa.net/