Захід, присвячений проблемам пошуку та увічнення пам’яті загиблих і збереженню історичної пам’яті про події Другої світової війни, триватиме з 29 по 31 березня 2013 року. Конференція зібрала пошуковців з України, Росії та Білорусі, а також представників державних органів, експертів та науковців, що опікуються питаннями дослідницької та пошуково-меморіальної роботи. Напередодні 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-річчя Великої Перемоги вони обговорять у Києві низку проблем, актуальних для пошуково-меморіальної роботи не лише в Україні, а й на території всіх республік колишнього СРСР.

Міжнародна конференція «Пам'ять жива!» відкрилася у Києві

Зокрема, йтиметься про методи підрахунку безповоротних втрат військовослужбовців в ході боїв і в післявоєнний період, про помилковість офіційної методики і заниження чисельності людських втрат в післявоєнних дослідженнях; про можливості електронних баз даних у встановленні доль бійців, загиблих і зниклих безвісти в роки війни.  Також буде обговорено проблеми правових засад пошукової діяльності на території України, зокрема -  розробку та прийняття профільного Закону України про пошукову діяльність.

Відео дня

«В Україні давно не відбувалося заходу подібного масштабу, і ми раді, що колеги запросили нас долучитися до роботи конференції, - зазначив під час робочої частини конференції другий секретар Брестського міського комітету Громадського об'єднання «Білоруський республіканський союз молоді» Петро Піцко. – Наші країни мають спільну історію, а отже – збереження пам’яті про неї також має стати нашою спільною справою. Саме для цього ми зібралися у Києві Переконаний, що всі, хто долучиться до роботи конференції, можуть вважати себе учасниками зародження нового етапу розвитку  пошукового руху трьох країн - України, Білорусі й Росії».

Міжнародна конференція «Пам'ять жива!» відкрилася у Києві

Виступ Вероніки Виборнової, эксперту по взаємодії з Міжнародною службою пошуку Міжнародного Комітету Червоного Хреста у РФ, Україні, Беларусії, Молдові

«Така увага уряду України до проблем пошуку та увічнення пам’яті загиблих під час Великої вітчизняної війни заслуговує поваги та має бути підтримана іншими державами пострадянського простору, – переконаний голова громадської молодіжної організації «Об'єднання «Отечество» Республіки Татарстан, керівник Всеросійського інформаційно-пошукового центру «Отечество» Олександр Конопльов. – Ми охоче погодилися на запрошення українських колег взяти участь у цій конференції, та сподіваємося на ґрунтовний діалог учасників і подальшу співпрацю».

Окрім пошуковців та експертів України, Росії та Білорусі, участь у конференції беруть представники Держархіву України, Міністерства культури, регіональних органів охорони історико-культурної спадщини, Українського інституту національної пам’яті, Міжнародної служби розшуку та Міжнародного комітету Червоного хреста.

Міжнародна конференція «Пам'ять жива!» відкрилася у Києві

Зліва направо: Олександр Конопльов, голова ради регіональної громадської молодіжної організації «Об'єднання« Вітчизна »Республіки Татарстан, керівник Всеросійського інформаційно-пошукового центру« Вітчизна », Ярослав Жилкін - голова правління ВГО" Союз "Народна пам'ять", відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни і політичних репресій при КМУ, Володимир Дорофєєв - перший заст. голови правління ВГО "Союз" Народна пам'ять ".

«Ініціатором проведення конференції виступило Всеукраїнське об’єднання пошукових організацій «Союз «Народна пам’ять». Нашу пропозицію підтримало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ як робочий апарат Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій, - зазначив лідер українських пошуковців Ярослав Жилкін. – Для нас дуже важливо, що Уряд України в останні два роки приділяє велику увагу питанням пошуку та увічнення пам’яті загиблих під час війн та репресій. Ми налагодили співпрацю між громадськими пошуковими організаціями та державними органами, тепер  виходимо на міжнародний рівень. Зокрема, на конференції будемо обговорювати з колегами з країн пострадянського простору питання міждержавної співпраці у галузі пошуково-меморіальної роботи».

Запрошуємо журналістів відвідати пленарну частину конференції за участю Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула,  Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, голови Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при КМУ Геннадія Темника,  відповідального секретаря Комісії, голови правління ВГО «Союз «Народна Пам'ять» Ярослава Жилкіна та інших учасників Конференції.  Початок - 30 березня о 10.00 в конференц-залі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (вул. В. Житомирська, 9, 4-й поверх). Реєстрація представників ЗМІ буде проводитися з 9.20 до 9.50.
УВАГА! Попередня акредитація за тел.: +38-067-249-70-43.

Організатори конференції - Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при КМУ, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України як робочий апарат Комісії, та ВГО «Союз «Народна пам'ять». Захід відбудеться за підтримки благодійного фонду «Родина-мать». Генеральний інформаційний партнер Конференції – Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна».