Київ. 21 березня. УНІАН. У виборчий період зберігалась напруга в середовищі журналістів щодо безпеки діяльності.

Про це йдеться у представлених громадською організацією «Фонд регіональних ініціатив» результатах проекту «Правовий захист журналістів регіональних ЗМІ під час підготовки та проведення парламентських виборів 2012 року».

Результати проекту презентувала на прес-конференції в УНІАН директор громадської організації «Фонд регіональних ініціатив» Людмила Байло.

Відео дня

Зокрема вона повідомила, що як і очікувалося, напруга в журналістському середовищі щодо безпеки своєї діяльності у виборчий період зберігалась. Чинилися погрози на адресу регіональних журналістів, змінене законодавство не давало журналістам впевненості у гарантіях прав напередодні виборів.

Л.Байло поінформувала про те, що в процесі реалізації Проекту на базі регіональних представництв Всеукраїнського центру правової допомоги «Громадський захисник» працювали 5 регіональних громадських приймалень у Харкові, Львові, Чернігові, Миколаєві, Києві, які були об'єднані в єдину мережу з Інформаційно-координаційним центром (ІКЦ). ІКЦ розміщувався на базі Фонду регіональних ініціатив. Було організовано роботу безкоштовної «гарячої» телефонної лінії, проведено тренінг для працівників регіональних представників проекту (юристів), партнери із Інтерньюз-Україна провели в кожному із 5 регіонів, де працювали приймальні семінари для журналістів із регіональних електронних та друкованих ЗМІ; підготовлено, видано та розповсюджено серед журналістів брошури «Методичні роз'яснення щодо застосування положень виборчого законодавства, які регулюють діяльність ЗМІ у виборчий період» та «Як уникнути судових позовів до ЗМІ під час виборів».

Також, результати роботи, а саме питання, які ставили журналісти, що зверталися за допомогою, були відображені у брошурі «Відповіді на типові запитання журналістів щодо їх діяльності під час виборчої кампанії».

У свою чергу директор Всеукраїнського центру правової допомоги «Громадський захисник» Юлія Жданова підкреслила, що насправді очікувалась більша кількість звернень журналістів та відповідно більше навантаження на юристів регіональних громадських приймалень. Доступ журналістів до інформації про діяльність громадських приймалень була забезпечена належним чином, відповідно нижча від очікуваної кількість звернень пов'язана із якісним інструментарієм самозахисту журналістів (семінари, брошури). Зокрема доступ до інформації про можливості самозахисту журналістів та правову допомогу юристів приймалень отримали щонайменше 1 тис. журналістів. На її думку, юристи громадських приймалень змогли упередити значну кількість порушень норм виборчого законодавства внаслідок невміння його застосувати самими ЗМІ. Надання послуг призвели до захисту порушень прав всіх журналістів. Відчуття правової захищеності дало значну можливість регіональним мас-медіа бути менш залежними від несправедливих звинувачень, погроз та інших методів незаконного тиску на їх діяльність.

Організатори проекту констатували, що успіхом проекту є зняття напруги щодо тиску на журналістів в умовах досить напруженої виборчої компанії. Вони зазначили, що у цільових регіонах проекту журналісти були забезпечені можливістю якісно здійснювати свої професійні обов'язки і висвітлювати всі аспекти кампанії, та наголосили на тому, що основне досягнення проекту - реалізація принципу доступності журналістів до всіх необхідних форм правової допомоги в умовах обмежених ресурсів.

Крім того Л.Байло зауважила, що в майбутньому необхідно враховувати нові форми комунікації із журналістами (новітні ЗМІ, соціальні мережі) у забезпечені доступності до правової допомоги.

Проект «Правовий захист журналістів регіональних ЗМІ під час підготовки та проведення парламентських виборів 2012 року» проводився громадською організацією «Фонд регіональних ініціатив» за фінансової підтримки Посольства Нідерландів в Україні спільно з партнерами Всеукраїнським центром правової допомоги «Громадський захисник» та МГО «Інтерньюїз-Україна» з вересня 2012 р. по березень 2013 року.