Київ. 20 березня. УНІАН. У Києві презентували ініціативу з підготовки вимог до кандидатів на посаду мера столиці.

На прес-конференції в УНІАН голова виконкому Української партії Олег Олійник заявив, що дав згоду стати керівником штабу інціативної групи «Народний мер».

Метою діяльності групи, за його словами, є напрацювання критеріїв, яким має відповідати майбутній мер Києва, якщо він справді прагне захищати інтереси киян.

Відео дня

О.Олійник додав, що, разом з тим група, вже розглядає низку кандидатур, які можуть балотуватися в мери Києва.  І вже запросили Олеся Донія на майбутній круглий стіл, який відбудеться 27 березня в якості можливого кандидата на міського голову від Української партії.

Юрій Гнаткевич, народний депутат декількох скликань, на прес-конференції зазначив, що не є членом Української партії, але має до неї «певний стосунок», допомагає її керівникам вирішувати різноманітні організаційні питання.

«Я член партії «Батьківщина», але мене зараз не залучають до її роботи», - пояснив екс-депутат. На його думку, «Українська партія має серйозно втрутитись у вибори мера Києва».

Ю.Гнаткевич підтримав ідею створення інціативи «Народний мер» і додав, що опікуватиметься розробкою критеріїв відбору гідних кандидатів на мерське крісло. Попередньо він представив декілька таких пунктів.

На думку екс-депутата, перш за все, мер Києва має бути обраний на демократичних засадах. Під цим Ю.Гнаткевич розуміє, що під час виборчої кампанії виборці мають отримати максимальний обсяг інформації про кожного кандидата. Також, на його думку, кияни мають знати, до якого класу належить кожен кандидат. «Усі мають розуміти, чиї інтереси він представляє: великої, середньої чи дрібної буржуазії, робітників тощо», - зауважив він.

Ще одним критерієм відбору Ю.Гнаткевич вважає національний чинник. За його даними, у Києві мешкають 83% українців, а отже, першочергове право на управління містом має отримати українець за національністю.

Ю.Гнаткевич переконаний, що, окрім того, мер Києва маж бути християнином.

Він сподівається, що «майбутній мер звільнить вулиці Києва від імен багатьох комуністичних діячів радянської епохи, антиукраїнців, які були великими грішниками і безбожниками».