Київ. 18 березня. УНІАН. Експерти сподіваються, що Верховна Рада янайшвидше розгляне й ухвалить закон, що регламентує проведення місцевих референдумів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова ради "Лабораторії законодавчих ініціатив" Ігор Когут від імені членів восьми громадських організацій, які проводили доопрацювання та вносили рекомендації до прийнятого в першому читанні у квітні 2011 року законопроекту № 0867.

За його словами, ухвалення закону про місцеві референдуми стане відправною точкою для розвитку та корегування відносин між місцевою владою і громадами.

Відео дня

"Цей закон має бути засобом подолання протирічь між громадами і місцевими владами", - зазначив І.Когут.

У свою чергу, голова парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія зауважив, що референдне право є дуже серйозним інструментом для організації місцевого самоврядування, і наявність такого інструменту як "місцевий референдум" дуже важлива, оскільки на принципі побудови ініціатив "знизу - вгору" базується громадське демократичне суспільство у всіх провідних країнах світу.

"Комітет однозначно буде розглядати цей законопроект для внесення його на друге читання з тими поправками, з тими рекомендаціями, які ми отримали. Відповідальність за прийняття цього закону покладена на комітет, щоб ми, не відкладаючи, у найближчий час внесли його на розгляд у сесійну залу", - сказав Д.Жванія.

Він закликав громадські організації і надалі, після прийняття закону, продовжувати співпрацю для його удосконалення. "Я застосую всі можливості, усі важелі, які маю, щоб сприяти цьому", - запевнив Д.Жванія.

Експерт "Лабораторії законодавчих ініціатив" Олександр Заславський звернув увагу на наявність у законопроекті низки проблемних положень, які треба ще врегульовувати.

До них він відніс предмет місцевого референдуму, процедуру його ініціювання, юридичні наслідки, види місцевих референдумів, кворум для визнання результатів дійсними, джерела фінансування, співвідношення з місцевими та загальнонаціональними виборами.