Київ. 15 березня. УНІАН. Захисники Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» закликають владу виконати всі раніше прийняті рішення щодо збереження музейного комплексу та захисту його об'єктів від “рейдерських захоплень” різних організацій та структур, що відбуваються протягом майже 10 років.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили колишній генеральний директор Київської фортеці, а нині громадський захисник В’ячеслав Кулінич; адвокат, громадський захисник музею «Київська фортеця» Олег Король та голова ГО «Київський культурний трибунал» Костянтин Клімашенко.

В.Кулінич зазначив, що ситуація щодо захоплення територію музею «Київська фортеця», що мала місце 6 березня ц.р. на вул. Госпітальній, 16, де розташована пам'ятка національного значення “Північна напівбашта”, сталася не вперше, а була черговою спробою забрати у мезейного комплексу частину території.

Відео дня

Зокрема, за його словами, вперше спроба забрати під забудову 0,8 га на вул. Госпітальній, 16, була здійснена у 2004 році.

“Ми проводили судові процеси щодо цього випадку протягом багатьох років і виграли їх в усіх судових інстанціях. Потім була ще спроба зайти на цю територію за допомогою виконавчих служб, міліції. Але це не вдалося, бо ми подали позов проти виконавчої служби”, - розповів В.Кулінич.

“А буквально кілька днів тому вже інша організація зайшла на цю територію. І вони зробили дивну річ - привезли з собою номерні знаки, що вішаються на будинках. Вони самовільно спробували поміняти адресу: познімати написи “вул. Госпітальна, 16” і повісити - “пров. Госпітальний, 16”. Справа в тому, що їх майно зареєстроване за адресою: пров. Госпітальний, 16. Свого часу я їхнім попередникам казав, що йдіть на провулок Госпітальний, 16 і шукайте там своє майно, а це територія музею і вулиця Госпітальна, 16. Завдяки втручанню депутатів, зокрема, Олександра Бригинця, та депутатів від “Свободи”, які приїхали на цю територію, їхня атака не вдалася”, - зазначив В.Кулінич.

Він подякував також журналістам, які відгукнулися і приїхали 6 березня на територію музею, а потім висвітили дії “нападників” і ті змушені були відступити.

“Ті люди, які брали конкретну участь, розуміють, що можуть постраждати. Тому що самовільна зміна адреси тягне за собою кримінальну відповідальність. Міліція, яка приїхала на місце події зафіксувала все це, був складений відповідний протокол”, - наголосив захисник.

“Але якщо б тоді було тихо і ніхто про це не написав і не розповів, то думаю, що вони вже б поселились там, а потім би сказали, що будинок наш і ми маємо право на землю, яка є під цим будинком. І територія музею була б вже підпорядкована не цілям збагачення нашої культурної спадщини і не службі нашим дітям, нам та гостям столиці”, - пояснив В.Кулінич.

Він переконаний, що спроби захоплень території музею продовжаться: “Це тільки початок. Бо я маю інформацію, що люнети, цитаделі теж під загрозою. Один з люнетів теж атакований і там відбуваються певні подібні речі, прокуратура Печерського району навіть відкрила кримінальну справу з того приводу...”

За його словами, також у приміщенні Військової прокуратури, біля метро “Арсенальна”, що була свого часу головним в'їздом до “Київської фортеці”, тихо проводяться ремонтні роботи та вивозяться якісь “будматеріали”. “Справа в тому, що в цій будівлі столярка збереглася — вікна, перила, сходи того часу, з дерева, якому вже 150 років. І якщо сходи наприклад зробити з бетону, то це буде колосальна втрата для нашої спадщини”, - заявив фахівець.

Також він зазначив, що є напрацьовані проекти, які передбачають масштабну сучасну забудову навколо Лисогорського форту, реалізація яких призведе до його руйнування.

“Мене хвилює, що ми будемо бачити через кілька років, якщо не зупинити це варварство, яке в нас поки що процвітає. Я на підтвердження своїх слів маю багато матеріалів. Я дякую своїм друзям, які допомагають всі пам'ятки “Київської фортеці” зберегти і захистити. Сподіваюсь, що до нас приєднаються не тільки адміністративні органи і політичні партії, а й керівництво держави”, - сказав В.Кулінич.

За його словами, забезпечити збереження об'єктів музею можна, виконавши доручення Президента України Віктора Януковича від 29 березня 2010 р., в якому йдеться про передачу цілісного майнового комплексу “Київська фортеця” з Баштою №4 включно у державну власність. Тоді, за його поясненням, не можна буде передавати її об'єкти в оренду, що унеможливить і відчуження земель музею та їх забудову.

“Законодавство про місцеве самоуправління стало інструментом роздерибанювання не тільки пам'яток Київської фортеці, але й по всій Україні, бо багато національних закладів є, які в комунальній власності, що дозволяє передавати в оренду цілісні майнові комплекси і об'єкти. А передача в постійне користування може призвести до заволодіння землею під цими комплексами та об'єктами”, - підкреслив захисник.

Також В.Кулінич звернув увагу на існування постанови парламенту про те, що всі пам'ятки “Київської фортеці” - кам'яні, земляні - треба передати на баланс музею, що так само допомагатиме збереженню цих об'єктів. Але і це рішення не виконано, додав В.Кулінич.

“Доручення Президента треба виконати! Постанову треба виконати! І тоді Київ гарантовано буде мати надзвичайний комплекс”, - наголосив В.Кулінич.

Присутній на прес-конференції заступник генерального директора “Київської фортеці” Андрій В'ялець зазначив, що нове керівництво музею також намагається зробити все можливе для збереження комплексу. Він повідомив, що представники громадських організацій з 6 березня до цього часу перебувають на вул. Госпітальній, 16, де відбувались зазначені події. “Це банальне рейдерське захоплення, яке відбувається. І відбувається це не тільки з Київською фортецею. Це йде система. В той день по обіді керівництво музею листом повідомило про події і прокуратуру, і особисто заступника міністра внутрішніх справ. Тим не менш вирішити ситуацію до 22 годин вони не змогли. Тому спасибі громадським організаціям. Проблема там є дійсно велика. Тому ми закликаємо ЗМІ, громадськість підтримати нас”, - сказав А.В'ялець.