Київ. 15 березня. УНІАН. Міжнародна правозахисна організація "Міжнародна Ліга захисту прав громадян України" обурена бездіяльністю правоохоронних органів при розслідуванні злочинів, скоєних за участю нотаріусів.

Сьогодні під час прес-конференції в УНІАН голова правління "Міжнародної Ліги захисту прав громадян України" Едуард Багіров повідомив, що до нього звернулась громадянка України Лілія Севоян, яка стала жертвою шахрайської схеми за участю нотаріуса.

За його словами, потерпіла придбала у кредит автомобіль Lexus LS 460, проте через фінансові труднощі передала його третій особі, яка погодилась сплачувати за авто банківські зобов'язання. Разом із тим, як зазначив Е.Багіров, через певний час ця особа, без відома власниці та використовуючи сторонні документи, переписала у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу автомобіль на себе. Правозахисник повідомив, що нотаріус видав довіреність на машину без відома власниці, використавши сторонній ідентифікаційний код, вказавши неправильно її ім'я та по батькові і невірну серію та номер паспорта.

Відео дня

"З моєї точки зору, як людини, яка займається правозахистом в Україні, тут нова система шахрайства з майновим правом і не дай Бог ця система, у вигляді довіреності, запрацює по всій Україні", - наголосив правозахисник.

"Тобто, реально можуть бути тотальні незаконні зміни у право власності по бажанню нотаріуса. Коли мені про це сказали, я не повірив! Як так? Але мені показали усі документи. Тобто нам потрібно вводити тотальний контроль над нотаріусами", - сказав він.

Е.Багіров наголосив, що коли Л.Севоян стало відомо про подію, вона звернулась до міліції і машину занесли до бази даних викрадених автомобілів. Але, як повідомив правозахисник, незважаючи на це, через деякий час машину зняли з обліку в ДАІ і виставили на продаж в одному з автосалонів. Він додав, що коли потерпіла повідомила міліції адресу, де знаходиться викрадений автомобіль, їй пообіцяли повернути його через 2 дні, проте цього не було зроблено, а сам автомобіль зник. Таким чином, за словами правозахисника, потерпіла залишилась без автомобіля і має виплачувати по ньому банківський кредит.

Він зазначив, що звертався із листами до міліції, прокуратури та Міністерства юстиції України, щоб вони перевірили зазначений факт. Але, правоохоронні органи не побачили у діях нотаріуса складу злочину, а Мін’юст повідомив, що вже провів відповідні перевірки і покарати нотаріуса не може.

Правозахисник наголосив, якщо у найближчий час відповідні органи ніяк не відреагують на вчинений злочин, то він має намір подати до адміністративного суду на бездіяльність прокурора та начальника міліції Оболонського району, а також управління юстиції міста Києва.

"Максимум через 10 днів ми подамо позовну заяву і через суд спробуємо змусити цих людей - прокурора, начальника міліції, щоб вони почали діяти, робити те, що вони мають робити. Знайдіть тих, хто підробив паспорт, а якщо паспорт не підроблений, то знайдіть цього нотаріуса. Ми просимо виконувати закони України", - зазначив правозахисник.