Київ. 15 березня. УНІАН. Авіакомпанія «АероСвіт», яка наприкінці року оголосила про своє банкрутство, за останні п'ять років збільшила витрати в 3,4 раза, при тому що доходи компанії зросли в 2,9 раза. Про це повідомив голова наглядової ради авіакомпанії «АероСвіт» Григорій Гуртовий на прес-конференції в УНІАН.

«При цьому кількість перевезених пасажирів зросла в 1,5 раза, зберігши середнє завантаження 73%. Доходи авіакомпанії за цей період зросли в 2,9 раза, але й витрати зросли в 3,4 раза», - зазначив Г.Гуртовий.

За його словами, авіабізнес сильно затиснутий між пресом конкуренції та монополізму, що призводить до високого ризику банкрутства серед авіакомпаній, які не витримують знаходження в нерівних економічних умовах. Цим він також пояснив збільшення витрат на авіанавігаційне і аеропортне обслуговування «АероСвіту» до 22% із 16% за останні 5 років. При цьому питомі витрати на одного пасажира в авіакомпанії зросли в 4 рази.

Відео дня

«Базовий аеропорт замість того, щоб підтримувати перевізника й дати можливість розвиватися, застосовував усе для того, щоб отримувати більше грошей», - пояснив Г.Гуртовий.

За словами голови наглядової ради, авіакомпанія не може зрозуміти систему формування зборів, цін і умов, виходячи з об'єктивних позицій розвитку бізнесу, а також що потрібно державі, як держава хоче розвивати цю галузь і чи є вона об'єктом інфраструктури.

«Те, що ми бачили впродовж 4-5 років, це відсутність чітко вираженої позиції щодо пріоритетів розвитку галузі - чи є якась система підтримки чи ні, й чи є якась система прозорості у веденні бізнесу?» - сказав Г.Гуртовий.

Він зазначив, що на сьогоднішній день жодне з цих питань не вирішено, а система доступу до міжнародних ліній є непрозорою.

«Шановна влада, визначтеся, будь ласка, чи потрібна вам авіатранспортна галузь і за якими правилами вона повинна працювати», - сказав на завершення Г.Гуртовий.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня 2012 року Господарський суд Київської області відкрив провадження у справі про банкрутство компанії «АероСвіт» за заявою самого авіаперевізника. Розмір боргу авіакомпанії перед кредиторами станом на 27 грудня 2012 року становив 4,27 млрд грн.

Наприкінці січня 2013 року Наглядова рада ПрАТ «Авіакомпанія «АероСвіт» запропонувала профспілковим організаціям безпосередньо взяти участь у розробці стратегічного плану виведення авіакомпанії з кризи (плану санації).

Наглядова рада також доручила керівництву авіакомпанії провести чергові переговори з профспілковими організаціями й надати інформацію на їх запити в повній відповідності з вимогами законодавства України.

5 лютого Київський апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду Київської області про порушення провадження у справі про банкрутство авіакомпанії "АероСвіт".

«АероСвіт» назвав рішення апеляційного суду Києва загрозою повної зупинки й ліквідації авіакомпанії.

20 лютого «АероСвіт» подав касаційну скаргу на ухвалу апеляційної інстанції й очікує її розгляду Вищим господарським судом України.

В авіакомпанії продовжується скорочення персоналу в рамках реорганізації, початої ще в грудні 2012 року.

Довідка УНІАН. Компанія «АероСвіт – Українські авіалінії» створена в 1994 році. Обслуговувала 80 міжнародних маршрутів до 33 країн. Базовий аеропорт - «Бориспіль».