Датська фармацевтична компанія Novo Nordisk відзначає 90 років з дня заснування.

Тоді перші пацієнти отримали можливість почати лікування датським інсуліном. Весь цей час компанія Novo Nordisk направляла всі свої зусилля на розробку і вдосконалення засобів і методів лікування діабету, що дозволило їй сьогодні посісти провідні позиції в боротьбі з цим захворюванням, ставши найбільшою компанією в цій галузі. Виробляючи близько 50% всього інсуліну в світі, Novo Nordisk забезпечує лікуванням близько 23 мільйонів пацієнтів з діабетом.

Представництво компанії в Україні було відкрито у 1993 році. Сьогодні вже 50 співробітників працюють у всіх регіонах країни. Пріоритетними завданнями компанії Novo Nordisk в Україні є підвищення доступності інноваційних препаратів для пацієнтів, підвищення обізнаності суспільства про проблему цукрового діабету, здоровий спосіб життя і принципи раціонального харчування.

Відео дня

Народження компанії Novo Nordisk

Сьогодні компанія Novo Nordisk займає провідні позиції в розробці та виробництві препаратів для лікування діабету завдяки дев'яносторічному досвіду роботи в цій області.


А почалося все в 1922 році, коли датський фізіолог, лауреат Нобелівської премії (1920) Август Крог і його дружина Марія, сама страждала діабетом, під час поїздки по США дізналися про те, що канадськими вченими зроблено видатне відкриття, яке ознаменувало нову еру в лікуванні діабету. Марія переконала чоловіка змінити маршрут поїздки і нанести візит професорові Дж. Маклеод, який очолював кафедру в університеті Торонто, де був вперше отриманий екстракт інсуліну. Професор Маклеод погодився передати їм права на виробництво інсуліну в Данії. Повернувшись на батьківщину, Марія потім переконала свого колегу доктора Ханса
К. Хагедорна почати з Август Крог виробництво інсуліну. І вже в 1923 році в Данії була заснована компанія Nordisk Insulinlaboratorium, а в березні того ж року перші пацієнти почали лікування датським інсуліном.

Шприц-ручка NovoPen ® значно полегшила процес введення інсуліну

У 1924 році Харальд Педерсен створив спеціальний інсуліновий шприц Novo, який дозволяв пацієнтам робити ін'єкції самостійно, при цьому досягалася висока точність дозування. Але справжній прорив стався 60 років потому в 1985 році, коли було розроблено революційний пристрій для введення інсуліну - шприц-ручка NovoPen ®.
Це пристрій дозволило людям з діабетом легко вводити собі точні дози інсуліну, що в значній мірі сприяло поліпшенню контролю рівня глюкози крові і, отже, знижувало ризик розвитку ускладнень. Пацієнти із захопленням прийняли шприц-ручку NovoPen ®, і незабаром вона продавалася по всьому світу.
З тих пір компанія Novo Nordisk розробила цілий ряд зручних ін'єкційних пристроїв, щоб змінити життя людей з діабетом на краще.

У 1932 році Nordisk відкрила клініку Steno Memorial Hospital. Незабаром після цього, в 1937 році, компанія Novo розмістила в особняку Відор клініку-санаторій для хворих на діабет Hvidоre Hospital. У цій клініці перевірялися і коригувалися схеми лікування, призначені пацієнтам у звичайних лікарнях. Для багатьох людей з діабетом перебування в Відор означало, що після повернення додому вони зможуть вести нормальне життя. Клініка Відор була також науковим центром і базою для клінічних досліджень нових інсулінів фірми Novo аж до 1992 року, коли обидві клініки об'єдналися в науковий та лікувальний центр Steno Diabetes Center.
Сьогодні компанія Novo Nordisk продовжує розвивати комплексний підхід до лікування цукрового діабету. Прикладом цього служить міжнародне дослідження DAWN2 ™ (Діабет: ставлення, бажання, потрібні), присвячене вивченню проблем, пов'язаних з соціально-психологічними аспектами життя пацієнта, його сім'ї і оточення в цілому.

Установа фондів дозволяло компанії Novo Nordisk бути впевненою в тому, що вона зможе стабільно розвиватися і при цьому залишатися незалежною компанією. У 1926 році Крог і Хагедорн заснували Фонд Nordisk Insulin для фінансування наукових пошуків, потім в 1951 році брати Педерсен заснували Фонд Novo і вирішили, що кошти фонду повинні також використовуватися для наукових і гуманітарних цілей. Злиття компаній в 1989 році призвело також до створення незалежної організації - Фонду Novo Nordisk.

Сьогодні Фонд Novo Nordisk є надійною базою для діяльності компанії, а також забезпечує підтримку науково-дослідних і соціальних проектів. Будучи мажоритарних утримувачем акцій Novo Nordisk, Фонд сприяє поліпшенню життя пацієнтів, співробітників та акціонерів у довгостроковій перспективі,
забезпечує надійну базу для діяльності компанії, а також підтримує науково-дослідні й гуманітарні проекти.

У 2002 році компанія заснувала Всесвітній фонд діабету (World Diabetes Foundation), який став провідним міжнародним агентством по фінансуванню місцевих ініціатив, спрямованих на поліпшення профілактики та лікування цукрового діабету в країнах, що розвиваються.

Фонд по боротьбі з гемофілією (Novo Nordisk Haemophilia Foundation) був заснований в 2005 році. Головна мета фонду - забезпечити необхідною допомогою людей, які страждають на гемофілію або іншими рідкісними коагулопатії, незалежно від того, де вони живуть.

Правило половинок

На фото: Факти, описані в медичній літературі, свідчать про те, що із загального числа людей, що страждають загальновідомими хронічними захворюваннями, діагноз поставлений приблизно лише половині: ми бачимо, що на прикладі цукрового діабету працює «правило половинок». Реальні на сьогодні коефіцієнти частоти діагностики та лікування цукрового діабету варіюються залежно від конкретної країни.

Сьогодні кількість людей з цукровим діабетом в світі нараховує понад 371 млн чоловік. За оцінками експертів, брак знань про діабет, неправильний
спосіб життя, а також низька доступність якісної медичної допомоги означає, що мільйони людей в усьому світі як і раніше будуть втрачати зір, піддаватися ампутацій і передчасно вмирати з причини пізніх ускладнень.

Протягом 90 років, ріст і розвиток компанії Novo Nordisk визначали відкриття, які сприяли фундаментальним покращенням в житті людей, хворих на діабет, гемофілію та іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Сьогодні в компанії працюють десятки тисяч співробітників, прихильних місії компанії - перемозі над діабетом і іншими серйозними захворюваннями.

Штаб-квартира Novo Nordisk розташована в Данії. Більше 35 000 співробітників трудяться в 75 філіях компанії по всьому світу, а її продукція поставляється в 180 країн.

Більш детальна інформація доступна на сайтах http://novonordisk.com і http://novonordisk.ua