Київ. 11 березня. УНІАН. Цього року всеукраїнська громадська організація "Громадський рух "За майбутнє" проведе 5 військово-патріотичних зборів та 4 проекти "Школа виживання", під час яких молодь зможе ознайомитись із життям у Збройних силах України: постріляти з автоматів та пожити у казармах.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор ВГО, член Громадської ради при Міністерстві оборони України Михайло Харечко.

"Взагалі такі заходи надають можливість студентській та учнівській молоді своїми власними очима подивитись на військову службу з середини", - сказав М.Харечко.

Відео дня

За його словами, подібні проекти за участю Міноборони відбуваються вже протягом 5 років і мають неабиякий попит серед молоді. Саме тому їхня кількість цього року збільшується.

Начальник Управління пропаганди Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи ЗСУ, капітан першого рангу Андрій Коренько в свою чергу зазначив, що Збройні Сили України сьогодні виконують дуже важливу суспільно-значущу функцію – беруть активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді нашої держави. «Має існувати тісна взаємодія між органами державної влади, місцевого самоврядування і громадськими організаціями. Адже, без залучення потенціалу усіх державних та громадських інституцій, виховати громадянина-патріота – захисника рідної землі та привернути громадський інтерес до військової служби буде достатньо проблематичним», - сказав А. Коренько.

Як повідомив М.Харечко, під час так званих військово-патріотичних зборів молодь на власному досвіді може переконатися у тому, що таке військова служба: пожити три дні у казармах чи на полігоні, харчуватись у військових їдальнях, стріляти з автоматичної зброї та долати смуги перешкод.

Даний проект, сказав він, має на меті підвищити військово-патріотичний дух і залучити молодих українців до здорового способу життя.

М.Харечко зазначив, що до участі у заходах допускаються учні 9-11-х класів, а також студенти 1-3-х курсів університетів, при чому як хлопці, так і дівчата.

"Після кожного ВПЗ лунають телефонні дзвінки. Телефонує, наприклад, батько і питає: Скажіть, це правда, що моя донька стріляла 11 разів з автомата, їздила на танку, кидала гранати та розміновувала міни?. Я відповідаю, що так, і тоді батько говорить, що проспорив доньці телефон", - розповів М.Харченко.

Він додав, що цьогоріч буде також 4 рази проведено започаткований у 2012 році проект "Школи виживання", у рамках якого молодь з інструкторами у гірській місцевості Криму долає маршрути у десятки кілометрів.

За словами М.Харечка, після участі у таких заходах молодь починає інакше сприймати перспективи проходження військової служби, і нерідко навіть дівчата висловлюють бажання піти на службу за контрактом в ЗСУ.