Київ. 11 березня. УНІАН. Громадські діячі, письменники, скульптори вимагають від Президента України Віктора Януковича розібратись з фактами вандалізму щодо культових скульптур рідновірів в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, текст відповідного звернення до глави держави, а також до голови Верховної Ради Володимира Рибака, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, голови СБУ Олександра Якименка, міністра культури Леоніда Новохатька оприлюднила сьогодні на прес-конференції в УНІАН український етнолог, релігієзнавець, засновниця Об'єднання рідновірів України Галина Лозко.

Лист підписали, серед інших, український скульптор, академік Академії мистецтв України Анатолій Кущ, письменник Володимир Петрук, академік Міжнародної академії інформатизації Володимир Перегінець.

Відео дня

Г.Лозко розповіла, що 22 лютого цього року на Софійській площі в Києві зловмисники відрубали голову скульптурі давньослов’янського кумиру Світовида, що була частиною пам’ятного паркового комплексу, встановленого на ознаменування 1500-ліття Києва. Автор скульптури - заслужений художник України, член Національної спілки художників України Інна Коломієць.

За словами Г.Лозко, київська скульптура була копією всесвітньовідомого Збруцького Світовида, унікальної пам’ятки, знайденої в 1848 р. в річці Збруч. Скульптура широко відома як пам’ятка слов’янського культового мистецтва в усьому світі, зокрема в слов’янських і європейських країнах. За останні два десятиліття статуя набула ще й сакрального значення для офіційно зареєстрованого Релігійного центру Об’єднання рідновірів України, стала місцем паломництва рідновірів інших слов’янських країн, святинею, відомою не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

Г.Лозко зауважила, що громадськість надіслала листи з проханням розібратися в ситуації керівництву країни, однак у них склалося враження, що ніхто не хоче розбиратися з цим та іншими появами вандалізму.

Вона звернула увагу на те, що кілька років поспіль випадки руйнування рідновірських святинь в Україні стали систематичними. Так, за її словами, у листопаді 2012 року на території Національного музею історії України в Києві було пошкоджено дерев’яну скульптуру Перуна.

"Неодноразові звернення рідновірів до правоохоронних органів, на жаль, досі були безрезультатними: винуватці жодного разу не були притягнуті до відповідальності ні за застосування холодної й вогнепальної зброї та заподіяння тілесних ушкоджень, ні за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та завдану матеріальну, моральну та фізичну шкоду. Ці факти спонукають до відомих висновків: відсутність покарання за злочин тягне за собою наступні злочини. Простежується тенденція до ігнорування правоохоронними органами звернень громадян, намагання «спустити» ці заяви на найнижчі інстанції", - наголосила вона.

"Напередодні загальнодержавного святкування 1025-річча Хрещення України-Русі численні факти християнського бузувірства дискредитують християнство як релігію. Церква, як часів Середньовіччя, виховує свою паству в дусі релігійного фанатизму й зневаги до духовної спадщини інших традиційних конфесій. Боротьба з пам'ятниками - ознака духовного безсилля, боротьба з Богами - дуже небезпечна справа", - заявила Г.Лозко.

За її словами, Слов’янські рідновірські центри Польщі, Словенії, Сербії, Хорватії, Болгарії, Росії, Білорусі, США, Канади та інших країн висловлюють занепокоєння не тільки станом збереження пам’яток старовини в Україні, а й взагалі висловлюють відповідні сумніви в спроможності українського уряду до демократичного врегулювання суспільних конфліктів.

"Великий перелік вчинених руйнувань старовинних культових пам’яток в Україні за останні кілька років має ознаки конкретних, цілеспрямованих кримінальних дій цілого організованого злочинного угруповання. Байдужість державних установ до порушення прав і свобод рідновірів України стає дедалі очевиднішою і свідчить про упередженість держави щодо нашої конфесії та обмеження наших конституційних прав, що в результаті може призвести до загострення протистоянь у суспільстві", - наголошується в листі.

У зв’язку з цим громадські діячі просять у листі встановити винуватців та притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у скоєнні злочину; відшкодувати рідновірам України завдані моральні збитки шляхом відновлення культової пам’ятки за кошти винуватців скоєного злочину або держави.

Присутній на прес-конференції В.Перегінець запропонував 20 тис. грн тому, хто надасть інформацію про зловмисників, які пошкодили скульптуру давньослов’янського кумира Світовида.