Київ. 7 березня. УНІАН. Громадські активісти просять представників влади звернути увагу на проблему поводження з безпритульними тваринами в Києві, яка досі залишається нерозв’язаною.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН фахівці з розведення собак Тетяна Бєлоусова та Олексій Подимака, громадський активіст Дмитро Бунецький повідомили, що очікуються відповіді від народного депутата Олександри Кужель, яка два тижні тому зустрічалася з ними та зоозахисниками для обговорення проблеми.

Як пояснив О.Подимака, в місті після проведення Євро-2012 не порушується тема поводження з безпритульними тваринами, але при цьому проблема будівництва притулків для них залишається. За його словами, найприкріше, що після зими мешканці столиці почали знаходити на вулиці трупи тварин, що наводить на думку, що розпочалося цілеспрямоване отруєння безпритульних собак.

Відео дня

Учасники прес-конференції повідомили, що зверталися до декількох народних депутатів, але лише О.Кужель погодилась їм допомогти.

“Зустріч відбувалась в приміщенні комітетів Верховної Ради за участі представників Київської міської держадміністрації. Народний депутат пообіцяла, що направить запити депутатам Київради, до МВД, прокуратури з тим, щоб перевірили викладені факти”, - зазначили учасники прес-конференції.

Захисники тварин просять О.Кужель вплинути на ситуацію, зокрема допомогти через правоохоронні органи дізнатись, хто отруює тварин. Також вони просять народного депутата сприяти будівництву притулків для безпритульних собак та котів, облаштуванню в столиці спеціальних місць для вигулу собак, оскільки власники тварин не можуть бути упевнені в їхній безпеці.

Як зазначила Т.Бєлоусова, їй доводиться вигулювати окремо кожну з чотирьох собак вранці і ввечері, бо тільки так вона може простежити за ними і запобігти тому, щоб вони не підібрали на вулиці розкидану отруту.

Присутній на прес-конференції журналіст Артем Горячкін, який займається темою безпритульних тварин та брав участь у зустрічі активістів та власників тварин з О.Кужель, зазначив, що додатково направив їй вчора журналістський запит, в якому просить уточнити, чи направила вона депутатські запити.

“Щоб це не виглядало, як агітація, хочу сказати, що приємно було чути в понеділок, що уряд, здається, було особисто доручення прем'єра, щоб міністерства та інші профільні органи, звернули увагу на поводження з тваринами в місті, і, здається, це стосується всієї України, не тільки Києва. Це дуже приємно, що представники таких антагоністичних політичних сил синхронно спрацювали напередодні весняного розмноження тварин і, як ми вбачаємо, якщо не залишати це питання поза увагою, а “бомбити” (органи влади) запитами на цю тему весь час, то тоді можна чогось домогтися”, - зазначив А.Горячкін.

Учасники прес-конференції закликали громадян не бути байдужими до безпритульних тварин, а у випадку виявлення трупа тварини викликати дільничного міліціонера, щоб той складав акт, що допоможе встановити, щоб відбувається в місті і чим труять тварин.

Як повідомляв УНІАН, 28 лютого у Відділі зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України в м. Києві поінформували про відкриття двох кримінальних проваджень за фактами вбивства 33 собак у Дніпровському та Деснянському районах Києва 21 лютого та 26 лютого.