Київ. 28 лютого. УНІАН. Українські громадські організації закликають міжнародну спільноту не плутати поняття дискримінація гомосексуалізму з його пропагандою.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН на тему: «Саміт Україна-ЄС: Чи є шляхи зближення з Європою без пропаганди гомосексуалізму в Україні».

Так, голова Всеукраїнського форуму сім’ї Павло Унгурян наголосив, що відстоювання сімейних цінностей абсолютно не можна назвати гомофобією, про яку йшлося в заявах різноманітних європейських структур напередодні саміту Україна-Європейський Союз.

Відео дня

"Ніхто сьогодні не може сказати, що в Україні дискримінуються права гомосексуалістів чи лесбіянок і так далі... Але й ми не беремо на себе зобов’язання і ніколи не брали дозволяти пропагування цих явищ, особливо серед дітей, підлітків, молоді тощо. І це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці", - зауважив він.

П.Унгурян додав, що часто лобісти гомосексуального способу життя здійснюють підміну понять пропаганди гомосексуалізму на дискримінацію гомосексуалізму. За його словами, дуже важливо, щоб суспільство розрізняло питання захисту традиційних сімейних цінностей з переслідуванням за гомосексуалізм.

П.Унгурян зауважив, що деякі громадські організації вимагають від міжнародної спільноти чинити тиск на Україну, звинувачуючи її в переслідуванні гомосексуалістів. При цьому він підкреслив, що в ухваленому в першому читанні законопроекті щодо заборони пропаганди гомосексуалізму (№8711) ідеться саме про заборону пропаганди. П.Унгурян наголосив, що громадські організації вимагають від парламентаріїв ухвалити цей закон.

Він зауважив, що після ухвалення цього закону українським дітям не будуть нав’язувати гомосексуалізм як нормальний спосіб життя, адже законопроектом передбачено, що пропаганда даного явища по суті буде прирівняна до пропаганди порнографії. П.Унгурян повідомив, що активісти громадської організації «Всеукраїнський форум сім’ї» зібрали більш як 100 тисяч підписів на підтримку ухвалення цього закону.

«Переважна більшість українців розуміють, що гомосексуалізм - це небезпечне явище, яке руйнує і психіку, і фізіологію дітей, молоді», - наголосив П.Унгурян.

Президент Всеукраїнського благодійного фонду "Сім'я" Адріан Буковинський зазначив що, на даному етапі в Україні триває дискусія про права геїв і лесбіянок. Але, на його думку, потрібно говорити й про інші «персонажі тендерного спектру - педофілів, некрофілів, зоофілів тощо».

“Це все ланки одного ланцюга. Потрібно говорити про всі його частини. Вони ж також претендують на інакшість. Тоді складеться повна картина того соціуму, який потрібно легалізувати, що успішно, крок за кроком робиться в країнах Європейського Союзу” - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня 2012 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)». Законопроектом пропонується заборонити пропаганду гомосексуалізму і встановити кримінальну відповідальність за порушення цієї заборони. Також пропонується встановити відповідальність за дії, які пропагують відносини сексуального характеру осіб однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ або використання телерадіоорганізацій для пропаганди гомосексуалізму.

Європарламент та європейські політики закликали Верховну Раду відкликати проект закону щодо заборони пропаганди гомосексуалізму.

21 лютого 2013 року міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch та ще 23 організації закликали керівництво Європейського Союзу на саміті Україна-ЄС 25 лютого зобов’язати владу України забезпечити дотримання прав гомосексуалістів.

«У листі, підписаному 22 українськими неурядовими організаціями, а також Equal Rights Trust і Human Rights Watch, ЄС закликають виступити проти гомофобних законопроектів, які перебувають на розгляді в парламенті України, і засудити напади на ЛГБТ-активістів», – йдеться в повідомленні.

Як заявляли правозахисники, ЄС має дати зрозуміти українській стороні, що дискримінація гомосексуалістів неприйнятна для країни, яка прагне стати членом Євросоюзу.

25 лютого Європейська правозахисна організація ILGA-Europe закликала європейських політиків на саміті Україна-ЄС порушити питання дискримінації в Україні на грунті сексуальної орієнтації.

“ILGA-Europe наполягає, щоб Європейський Союз нагадав українській владі, що повага та захист базових прав людини, включаючи права геїв, лесбіянок, транссексуалів та інтерсексуалів в Україні є складовою частиною Угоди (про асоціацію між ЄС та Україною – УНІАН), - йшлося у прес-релізі.

ILGA-Europe висловила занепокоєння тим, що проект закону про заборону пропаганди гомосексуалізму продовжує стояти на порядку денному роботи Верховної Ради України.