Київ. 18 лютого. УНІАН. Представник народного депутата Олександра Домбровського у Вищому адміністративному суді України Світлана Кустова рекомендує своєму довірителю звернутися до Генеральної прокуратуру з проханням розслідувати обставини ухвалення суддями ВАСУ свідомо неправосудного рішення про позбавлення О.Домбровського депутатських повноважень.

Про це вона повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

С.Кустова нагадала, що в своєму рішенні суд посилається на лист Міністерства внутрішніх справ, в якому написано про порушення закону під час парламентських виборів у 71-му і 11-му виборчих округах.

Відео дня

«У нас є чітка процедура встановлення злочину: суд першої інстанції встановлює злочин і винних у скоєнні цього злочину, суд другої інстанції підтверджує рішення, суд третьої інстанції забиває цвях у труну статусу народного депутата. Після цього Верховна Рада голосує і позбавляє його повноважень», - сказала юрист.

Враховуючи такий порядок, С.Кустова висловила подив із приводу дій ВАСУ.

«Я не можу зрозуміти щодо презумпції невинності. Кримінальну справу порушено, але її навіть не передано до суду. Здійснюються лише слідчі дії, і на підставі листа Міністерства внутрішніх справ мого народного депутата (О.Домбровського - УНІАН) і Павла Балогу позбавляють мандата», - заявила вона.

«Я бачу тут 37 рік. Ми до нього йдемо семимильними кроками», - заявила юрист. За її словами, «тут залучили Міністерство внутрішніх справ до розв’язання політичних конфліктів. Це неприйнятно».

На думку юриста, влада в особі депутатів від Партії регіонів у цій ситуації зобов'язана звернутися до правоохоронних органів, до Генеральної прокуратури і розглядати питання не позбавлення мого довірителя мандата, а «питання залучення МВС до політичних репресій».

С.Кустова сказала, що рекомендуватиме своєму довірителю звернутися до ГПУ. Зокрема, просити прокуратуру розслідувати факт винесення суддями свідомо неправосудного рішення. «Тут судді безпосередньо порушили 81-у статтю Конституції України (йдеться про підстави для дострокового позбавлення депутата його повноважень - УНІАН)», - сказала юрист.

Як повідомляв УНІАН, 8 лютого Вищий адміністративний суд України позбавив депутатських мандатів П.Балогу і О.Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікацію виборів в округах № 11 (Вінницька область) і № 71 (Закарпатська область).

"Визнати відсутність у Домбровського Олександра Сергійовича і Балоги Павла Івановича статусу і повноважень народних депутатів. Визнати неможливим достовірне встановлення результатів виборів 28 жовтня 2012 року в одномандатних округах № 11 і № 71", - говориться в резолютивній частині рішення.

Вищий адміністративний суд своїм рішенням зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.