Київ. 18 лютого. УНІАН. Національно-патріотичні партії та громадські організації 21 лютого проведуть всеукраїнський форум «На захист української мови і державності».

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан.

За його словами, необхідність проведення форуму виникла через надзвичайну стурбованість громадськості загрозою руйнації української державності, ігноруванням владою основних національних українських цінностей: мови, історії, культури, традицій, церкви.

Відео дня

П.Мовчан переконаний, що необхідно «примусити» Президента виконати обіцянки щодо ухвалення закону про засади мовної політики у новій редакції, яку напрацювала робоча група. «Ми будемо закликати всіх лідерів опозиції чинити опір і захищати не лише право на «кнопку», а й право на слово, на рідну мову», - сказав він.

За словами П.Мовчана, в Україні ведеться «колосальна русифікація».

Як заявив перший заступник голови УНП Іван Заєць, наслідками мовної політики влади стало ускладнення ситуації у країні, розподіл її на регіони, що є великою небезпекою для укранської державності і нації. І.Заєць переконаний, що інформаційний простір й освітня сфера мають будуватится на використанні української мови як державної.

На його думку, у політичній діяльності опозиції мають відбутися «великі зміни». «Опозиція має консолідовано виступати проти спроб режиму Януковича перезаснувати Українську державу через нову Конституцію і через запровадження другої державної мови - російської. Складається таке враження, що і «Батьківщина», й «УДАР» делегували функцію захисту української мови як державної лише одній фракції - «Свобода», - сказав І.Заець і наголосив, що це є стратегічною помилкою опозиції.

І.Заєць повідомив, що лідерам парламентських опозиційних партій вже надіслано запрошення взяти участь у роботі форуму.

За його словами, на форумі планується ухвалити звернення до Президента і громадян України.

У свою чергу доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко зазначив, що якщо українці хочуть жити в незалежній, національній, демократичній державі європейського типу, вони мають надати пріоритет захисту української мови.

За словами В.Василенка, «кремлівські імпершовіністи за допомогою своїх прислужників в Україні» хочуть зробити з України «неукраїномовну країну».

Заступник голови ГО «Українська справа» Олексій Кляшторний погодився з тим, що політика нинішньої влади - це політика знищення української нації. «Знищення української мови, яке прямо є політикою нинішньої влади починаючи від Президента Януковича і закінчуючи міністром освіти, молоді, спорту і фактично всього гуманітарного блоку Дмитра Табачника, - це є перший етап до знищення української нації як такої», - наголосив він.