Київ. 15 лютого. УНІАН. Асоціація з управління аудіовізуальними правами «АРМА-Україна», організація з колективного управління правами, заявляє про те, що минулого року кабельні оператори (провайдери програмної послуги) заборгували 150 млн. грн роялті авторам за ретрансляцію аудіовізуальних творів.

Про це повідомив виконавчий директор «АРМА-Україна» Роман Семешко сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Що стосується 150 мільйонів — це цифра, що не взялася незрозуміло звідки... За статистичними даними, за 2012 рік 1,5 млрд грн одержали кабельні оператори доходів від своєї діяльності... Якщо взяти нескладні механізми... двома постановами Кабінету міністрів №71 і 72, що діють з 2003 року, передбачено, що з доходів кабельні оператори мають виплачувати 5% за суміжні права і 5% за авторські права», - пояснив він.

Відео дня

За оцінками асоціації, з 2003 року сума неоплачених кабельними операторами роялті перевищила 500 млн. грн.

Р.Семешко відзначив, що в країні ведуться дискусії про те, хто має платити винагороду за використання об'єктів авторських і суміжних прав шляхом їх кабельної ретрансляції - провайдер програмної послуги (кабельний оператор), телеканали чи їх дистриб'ютори, хоча це визначено на законодавчому рівні, а за несплату передбачені значні штрафи і навіть кримінальна відповідальність.

Він зазначив, що на початку цього року «АРМА-Україна» ініціювала відкриття кримінального провадження щодо 6 кабельних операторів (провайдерів програмної послуги) в Києві, Сумській області та Криму.

За словами директора Українського музичного альянсу Павла Каленмченка, кабельні оператори зобов'язані платити роялті, оскільки це питання юридично вирішене на всіх рівнях. Проте досі велика частина операторів порушує закон.

Кінорежисер, голова Авторської ради ВОО «Сінема» Олег Фіалко вважає, що кабельні оператори всі розуміють, але «цинічно знаходять лазівки, щоб «забалакати» проблему».

На його думку, щоб вирішити це питання, можна піти двома шляхами — посилити відповідальність за невиконання закону або звернутися до Єврокомісії з проханням про невключення України в європейський контекст.

Продюсер, член правління Асоціації продюсерів України Олег Валуйсков акцентував увагу на тому, що невиплата роялті в Україні призводить до того, що українські автори не можуть одержати роялті, яке зібране для них за кордоном.

«Ми до останнього намагаємося довести до відома учасників ринку, що судові процедури прийнятні з моральної точки зору тільки тоді, коли виникає конфлікт... «АРМА-Україна» дійсно подаватиме позови, але виходячи не зі збитків, які завдаються, а виходячи з механізму компенсації за кожне незаконне (або без дозволу) використання за кожним твором», - сказав Р.Семешко.

Він відзначив, що «АРМА-Україна» за 4 місяці роботи (з вересня 2012 року, коли асоціація одержала першу винагороду) зібрала 75 тис. грн роялті, які були розподілені між авторами, продюсерами і музичними продюсерами.

Виконавчий директор уточнив, що поки що асоціація уклала близько 30 договорів про виплату роялті з кабельними операторами, а всього їх налічується в Україні близько 700.

Він нагадав, що телеканали купують у авторів права на трансляцію творів, а кабельні оператори платять за ретрансляцію.

Р.Семешко сказав, що асоціація звертатиметься до профільного комітету Верховної Ради, профільних відомств і держструктур, які беруть участь в розробці законопроектів у сфері авторських прав, щоб знайти спільну точку зору на ці проблеми у всіх учасників ринку.

На думку учасників прес-конференції, невирішеність питання з виплатою роялті може вплинути на застосування до України санкцій Торгової промислової палати США, засідання якої заплановане на 20 лютого цього року.

Крім того, Міжнародний Альянс Інтелектуальної Власності відзначає в Україні дуже високий рівень цифрового і фізичного піратства і пропонує закріпити за Україною статус "Prioriy Foreign Country", що означає, що країна офіційно стане "піратом № 1" у світі, адже жодна інша країна на сьогоднішній день такого статусу не має.

Довідка УНІАН. Спілка об'єднань громадян «Асоціація з управління аудіовізуальними правами «АРМА-Україна» має статус організації з колективного управління правами і пропонує суб'єктам господарювання, зокрема, провайдерам програмної послуги (операторам кабельного телебачення), IPTV провайдерам, інтернет-провайдерам, VOD і ОТТ провайдерам, готелям, закладам громадського харчування та іншим суб'єктам режим "єдиного вікна" у використанні об'єктів авторського і суміжного права в аудіовізуальній сфері при здійсненні їх комерційної діяльності, а також надає доступ до всієї інформації щодо розподілу одержаної винагороди серед правовласників.

Членами асоціації є Асоціація продюсерів України, Міжнародна асоціація AGICOA (Женева, Швейцарія), ВОО «Сінема», Коаліція виконавців і продюсерів України і Ліга аудіовізуальних правовласників.

В даний час «АРМА-Україна» має в управлінні більш як 215 тисяч українських і зарубіжних аудіовізуальних творів.