Яким чином примусити депутата виконувати власні передвиборчі обіцянки, адже у законодавчому порядку це зробити неможливо? Тільки поставивши його перед фактом відповідальності політичної, – переконані співробітники Центру соціально-політичного моніторингу «Вектор», які презентували проект «Татупедія» (tatupedia.ua).
Енциклопедія «Татупедія», яка доступна на сайті "Свобода Слова в Україні" http://svobodaslova.in.ua/ – база даних обіцянок обраних в одномандатних округах депутатів Верховної Ради України VII скликання. Зазначені обіцянки зафіксовані не лише в офіційній передвиборній програмі депутатів, а й у ЗМІ, агітаційній продукції, "угодах" з виборцями.
Народний депутат України – своєрідна «священна корова» української політики. Він не несе відповідальності перед законом, його неможливо відкликати (принаймні, поки що), він може безперешкодно змінювати політичні уподобання, зраджуючи власним виборцям.
Єдиним засобом впливу на нього може бути донесення до більшості виборців фактів брехні політика – ваш депутат не додержується свого слова, не виконує зафіксовані у передвиборчій програмі обіцянки. Не голосуйте за нього, оскільки він і надалі брехатиме!
Обвинувачем у цьому випадку виступатиме не якась заангажована організація чи політики-конкуренти, а звичайна математика: «обіцяв 30 пунктів, виконав – 2». Тобто він не «депутат», а навпаки – «татупед», брехун, зрадник і базікало.
І мова у даному випадку йде не про гіпотетичні «благі наміри» – «я буду намагатися скасування пенсійної реформи», а про конкретно зафіксовану фразу у передвиборчій програмі – «пенсійну реформу буде скасовано». Не скасовано реформу? Немає чого відбріхуватися: «я ж виступав на трибуні, а злочинна влада не підтримала… і т.д.».
Тобто, виборці повинні змусити усіх майбутніх кандидатів у депутати слідкувати за риторикою і називати речі своїми іменами.
Основною метою «Татупедії» є поставлення народних обранців перед фактом політичної відповідальності. Ми прагнемо нагадати депутатам все те, що вони обіцяли під час виборчої кампанії, примусити їх виконувати власні зобов’язання, звертати увагу громадськості на факти цинічного нехтування депутатами обов’язків, стимулювати політиків працювати в міжвиборчий період, робити добрі справи не тільки перед виборами.
Куратори проекту – члени Центру політичного моніторингу  будуть вдячні усім небайдужим громадянам, які надсилатимуть на нашу адресу інформацію про передвиборчі обіцянки чинних народних депутатів, зроблені ними під час виборчої кампанії – матеріали ЗМІ, агітаційну продукцію, заяви та звернення. Особливо ми розраховуємо на тих кандидатів, які не потрапили до Верховної Ради.
Усі бажаючі можуть висловити власну думку у коментарях-характеристиках народних депутатів.