Київ. 14 грудня. УНІАН. Науковці запевняють, що читання та культура є визначальними для економіки і політики держави.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказав доктор культурології, методолог, президент Українського педагогічного клубу, співголова Київського дискусійного клубу дилетантів, засновник проекту «Foundation for future» Володимир Нікітін, інформуючи про результати першого дня міжнародної науково-практичної конференції «За книгою», що вчора розпочалась в Києві.

«Більшість вважає значно важливим те, що буде відбуватися у політиці, економіці, але це тільки течія, але сам характер цього потоку часу визначає рельєф дна. Це, як правило, залишається поза увагою. Те, що відбувається сьогодні з читанням та культурою, якраз належить до того, що визначає і економіку, і політику», - стверджує В.Нікітін.

Відео дня

За його словами, на сьогодні відбувається процес витіснення світу «букви і сенсу» світом «цифри і значення», і така перехідна епоха є архіважливою.

«Стає зрозумілим, що цивілізація тексту закінчує своє домінування і народжується зовсім ще не визначена і тільки помічена окремими точками цивілізація медіа – перехід від цивілізації знань до цивілізації інформації. Цей період, коли втрачається стабільність, визначеність, дуже цивілізаційно небезпечний. Бо можуть повернутися «темні» століття, з яких доведеться вибиратися дуже довго», - зазначив В.Нікітін.

За його словами, очевидно, що все менше людей у змозі підготувати і прочитати складний текст. «Складні тексти з нашого життя йдуть. І треба зрозуміти, що трапиться, якщо це дійсно зникне – читання і підготовка складних текстів, коли складні думки і роздуми будуть відсутніми в житті. Треба зрозуміти, чи зможе країна керуватися, бути незалежною, якщо немає людей, які продукують і читають складні тексти», - наголосив науковець, звернувши увагу, що саме ця проблема є в центрі уваги фахівців, які зібрались на конференцію в Києві.

Він переконаний, що суспільству зараз, поки триває перехідний період, вкрай потрібно вирішити, що зберегти з існуючої літератури, а що «захоронити», що треба зробити з системою освіти та підготовкою фахівців.

У свою чергу журналіст, публіцист, керівник інформаційно-аналітичного відділу Руху «Український вибір» Олена Маркосян зазначила, що обговорення такої теми виникло завдяки «низовій ініціативі», тобто від простих людей.

«Люди не втратили бажання та інтерес до читання. Але це стало на сьогодні несерйозним проводженням часу для більшості. Читання втратило свою елітарність. Сам процес думання, читання, бесіди, дискусії втратив соціальний статус. Влада на сьогодні не може вести дискусії, бо вона нічого не читає зараз, крім документів. І вона нічого не видає, крім розпоряджень. Наповнити наше життя змістом може лише людина, яка читає та думає», - заявила О.Маркосян.

Вона зазначила, що сьогодні люди живуть у великому потоці інформаційного «шуму», коли інформаційно виноситься грубість, бійки, безглуздість. «Наповнити цей «шум» змістом майбутнього, надати цьому майбутньому напрямок – це відповідальність еліти. Я дуже рада, що в Україні ця розмова ведеться», - сказала О.Маркосян.

За словами В.Нікінтіна, всі розмови про самостійність України, її шляхи розвитку – вони безглузді, якщо не буде думаючих людей, які розуміють, що насправді відбувається у світі, які «тектонічні зсуви» відбуваються.

Як повідомлялося, організаторами конференції «За книгою» виступили міжнародний проект «Foundation for future» (FFF) і Всеукраїнський громадський рух «Український вибір».

Конференція проводиться в рамках проекту «Освіта - завдання суспільства, а не держави» та продовжує цикл «За ...», відкритий в 2011 році темою «За економікою». До участі запрошені провідні фахівці з України, Росії, Казахстану, Латвії.