Київ. 14 грудня. УНІАН. Представники профільних громадських організацій закликають Україну використати головування в ОБСЄ для позитивних змін у сфері дотримання прав людини.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Учасники прес-конференції нагадали, що у вересні цього року представники ряду неурядових організацій України та інших держав-учасниць ОБСЄ створили коаліцію НУО щодо головування України в ОБСЄ. ЇЇ метою є посилення ролі громадянського суспільства у всіх процесах ОБСЄ та надання сприяння Україні як країні-голові в її зусиллях з розвитку та підвищення ефективності цієї організації, а також покращення виконання зобов’язань ОБСЄ у сфері людського виміру усіма державами-учасниками.

Відео дня

Представники організацій, які увійшли до складу коаліції, передали свої рекомендації учасникам 19-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ, яке відбулось на початку грудня в Дубліні.

Окрема частина документа стосується майбутнього головування України. Зокрема, Україні радять припинити політично вмотивовані переслідування, ухвалити закон про свободу мирних зібрань, який би відповідав міжнародним стандартам, створити незалежний орган для розслідування катувань та внести зміни у законодавство для забезпечення незалежності судів.

Заступник голови Громадської ради при Міністерстві закордонних справ України Ростислав Томенчук за підсумками дублінського засідання зазначив, що вже другий рік поспіль Рада міністрів ОБСЄ не може ухвалити жодного рішення щодо так званого «людського» виміру, тобто у сфері питань ОБСЄ, які стосуються захисту прав людини.

За його словами, незважаючи на те, що попередник України у головуванні в ОБСЄ Ірландія обрала лише один пріоритет у даній галузі – свободу ЗМІ в Інтернеті, консенсусу все одно так і не було досягнуто.

Р.Томенчук зазначив, що натомість Україна попередньо планує запропонувати для обговорення під час свого головування близько п’яти тем у цій сфері і розраховує на те, що бодай щодо однієї з них буде ухвалене рішення.

Експерти ще раз закликали Україну на власному прикладі продемонструвати відданість зобов’язанням ОБСЄ. Особливий наголос вони роблять на дотриманні саме прав людини.

«Тут Україні буде особливо складно, адже права людини поки не є пріоритетом нашої держави», – сказала голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчик.

Як повідомляв УНІАН, Україна у 2013 році головуватиме в ОБСЄ. 6 грудня на пленарній сесії 19-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Дубліні (Ірландія) міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко окреслив ключові пріоритети головування в цій організації, серед яких особливо відзначив врегулювання тривалих конфліктів, зміцнення заходів довіри і безпеки на просторі ОБСЄ, використання потенціалу організації у забезпеченні енергетичної безпеки, сприяння економічному розвитку, в тому числі розбудові нових торговельних і транспортних коридорів.

Україна має намір ініціювати новий діалог у рамках ОБСЄ щодо нових засад майбутнього режиму контролю над звичайними збройними силами в Європі, який мав би враховувати безпекові інтереси усіх країн-учасниць ОБСЄ, незалежно від їх приналежності до будь-яких політико-військових угруповань.

К.Грищенко повідомив, що Україна приділятиме значну увагу консолідації зусиль ОБСЄ у боротьбі з сучасними викликами і загрозами безпеці, такими як тероризм, торгівля людьми і наркотичними засобами, кіберзлочинність, організована транскордонна злочинність. Серед пріоритетів головування України в ОБСЄ значне місце посідатимуть питання людського виміру, зокрема, захисту фундаментальних прав і свобод людини на просторі ОБСЄ. Міністр також підтримав необхідність більш широкого залучення громадянського суспільства для досягнення цілей організації.