Київ. 13 грудня. УНІАН. Експерти занепокоєні тенденцією зростання випадків ксенофобії у соціальних мережах.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко та науковий директор Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії (IHRPEX) Сергій Літвінов за результатами дослідження "Вибори до Верховної Ради України та ксенофобські настрої в соціальних мережах".

"Розповсюджується інформація не лише щодо національних меншин, але подекуди й проти України, українців, українських традицій. Нетерпимість процвітає в усіх галузях і є домінуючою силою у соціальних мережах. І це може мати серйозні впливи", - сказав К.Бондаренко.

Відео дня

У свою чергу, С.Літвінов уточнив, що, за результатами дослідження, яке проводилося з 28 вересня по 12 листопада, у соціальних мережах найбільше поширені випадки національної (53,3%), расової (22%), релігійної (12%) нетерпимості, нацистської пропаганди (8,7%) та регіональної нетерпимості (4%).

"Випадки регіональної нетерпимості з'явилися під час виборів. Як тільки вибори закінчилися, ці пости зникли. Тобто регіоналізм - це виключно політичне явище, притаманне політичній агітації під час виборів", - вважає він.

За словами експерта, об'єктами національної нетерпимості найчастіше є росіяни (61,4%), особливо ті, що проживають в Україні, та євреї. "Є випадки й антиукраїнських демотиваторів, але групи, в яких вони розміщуються - дуже маленькі і маргінальні навіть у мережі", - уточнив С.Літвінов.

"Треба думати, як цьому треба протидіяти, щоб це не перетворилося на фактор, який би впливав на свідомість молодих людей. У нас немає сьогодні єдиного рецепту, як із цим боротися. Простими заборонами нічого не можна зробити. Потрібна широка громадська дискусія, суспільна дискусія з максимальним залученням людей. Чим більше розвиваються інформаційні технології, тим більше виникають питанні "інформаційної екології", - резюмував К.Бондаренко.

Довідка УНІАН. Інститут української політики та Інститут прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії (IHRPEX) проводили спільне дослідження "Вибори до Верховної Ради України та ксенофобські настрої в соціальних мережах" з 28 вересня по 12 листопада. Предметом дослідження стали групи у соціальних мережах "ВКонтакте" і Facebook. Під час дослідження було зафіксовано 150 постів з виразними ознаками ксенофобської установки або нетерпимості. Пости, що пропагують ксенофобію та нетерпимість, за півтора місяця зібрали загалом майже 11 500 "лайків".

Інститут прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії заснований народним депутатом Олександром Фельдманом восени 2010 року. Ця установа має представництва у Бельгії, Франції, Німеччині, Ізраїлі та США.