Київ. 13 грудня. УНІАН. Власник торговельної марки «Губернатор Камчатки» і «IKRA.UA» Костянтин Коміссаров просить Генеральну прокуратуру провести прокурорську перевірку факту затримання на Івано-Франківському митному терміналі хури з партією червоної ікри. Про це він заявив під час прес-конференції в УНІАН.

За словами К.Коміссарова, колізія полягає в тому, що хура перебуває на митному терміналі з листопада 2011 року, термін придатності продукту закінчився в серпні 2012 року, при цьому власник продукту не має можливості ні утилізувати продукт, ні відправити його безпосередньо виробникові. «Хура лососевої ікри прибула на Івано-Франківський термінал 7 листопада 2011 року. На момент прибуття продукт пройшов ідентифікаційний огляд, що підтверджують все наявні документи, включаючи висновки СЕС і ветеринарних служб. Всі служби нами були пройдені, причому без зауважень і застережень. Проте вже за два тижні після прибуття хури - 25 листопада 2011 року - Служба безпеки України в обхід норм закону ініціювала повторний, незаконний, огляд, керуючись актом про пересортицю товару», - сказав К.Коміссаров.

За його словами, відбір ікри на повторний огляд був проведений співробітниками СБУ, а не співробітниками СЕС за поданням Головного санітарного лікаря України.

Відео дня

«Повторний висновок щодо якості продукту був негативний і мотивований нормами ГОСТу для червоної ікри від 1972 року, який забороняє наявність у продукті добавки Е211 (бензоат натрію) і обмежує максимальну сумарну дозу консерванту в розмірі 1000 мг\ кг. Проте документи СЕС України стверджують, що ця добавка є допустимою і дозволеною, а максимальна доза консерванту встановлена на рівні 2000 мг\ кг. Більше того, ікра проведена по ГОСТу 18173 від 2004 року, до якого Україна також приєдналася, але все ще не ратифікувала його», - розповів К.Коміссаров.

За словами підприємця, справа перебуває на стадії судових розглядів, проте прокурорська перевірка за фактом так і не проводилася. «Складається враження, що все це зроблено на чиєсь «замовлення», і тому ми просимо громадськість звернути увагу на проблему, а Генеральну прокуратуру – терміново провести прокурорську перевірку із залученням ЗМІ та громадськості», - підкреслив К.Коміссаров.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2012 компанія «Камчатська губернія» (м. Київ) просила українські роздрібні мережі не застосовувати щодо неї штрафні санкції, оскільки зрив передноворічних поставок ікри ТМ «Губернатор Камчатки» відбувся не з вини компанії.