12 грудня 2012 року розпочав свою роботу п’ятий Пекінський форум з прав людини  «Наука та технології, довкілля і права людини». У його роботі беруть участь понад двісті представників тридцяти країн світу.

На запрошення президента Китайської спілки дослідження прав людини Ло Хаоцая у відкритті Форуму взяла участь і виступила із доповіддю член правління Європейського інституту омбудсмана, член Міжнародного правозахисного руху «Світ без нацизму», перший Омбудсман України Ніна Карпачова.

Перший Омбудсман України Н. Карпачова з Пекіну: вільний доступ до Інтернету – базове право людиниУ своєму виступі вона акцентувала увагу на існуючих проблемах у сфері Інтернету. Зокрема, вона підкреслила необхідність забезпечити право на вільний доступ до Інтернету кожній людині, як базового права.
Крім того, Н.Карпачова закликала підтримати  Першу в світі міжнародну конференцію блогерів “Світ без нацизму” в Стразбурзі  2013 р.   присвячену питанню   недопущення  проявів неонацизму   в інтернеті.

Відео дня


Україна, попри стрімкі темпи зростання кількості користувачів Інтернету (до 15% щорічно), за по­казниками “інтегрованості світової комп’ютерної мережі в життя українців” належить до країн з низьким рівнем. Головною перепоною на цьому шляху є бідність більшості населення. Дві третини населення планети доступу до Інтернету не мають. Навіть у розвинутих країнах Європи через бідність доступ до Інтернету обмежений для ста мільйонів мешканців. А кожен четвертий європеєць ніколи не користувався Інтернетом.


Перший Омбудсман України також зупинилась на загрозах, які несе використання Інтернету з метою терористичних дій, як засобу ведення інформаційної війни, кіберзлочинності, пропаганди насильства, ксенофобії, порнографії, що деформують людську психіку, особливо у дітей. Для вирішення цих та інших сучасних викликів у сфері Інтернету Ніна Карпачова закликала світову спільноту підтримати ініціативу щодо створення міжнародного органу під егідою ООН для формування міжнародної правової системи регулювання відносин у світовому кіберпросторі.

«При цьому важливо усвідомлювати, що Інтернет не повинен бути самоціллю для суспільства, а лише засобом для розвитку людської особистості. Право людини на розвиток має бути базовим критерієм для оцінки міри реалізації всіх її інших прав і свобод, зокрема, свободи слова та доступу до інформації. Адже те, що руйнує людину, не може вважаться свободою, заради якої відстоюється право на вільний Інтернет» – наголосила вона.

http://www.stopnazism.net/