10 грудня 2012 року за ініціативою Всеукраїнського правозахисного руху « Україна без нацизму» спільно з Дипломатичною академією при МЗС України в залі засідань Вченої ради України відбулось засідання круглого столу “Резолюції Генеральної Асамблеї ООН з нагоди Міжнародного дня прав людини – основи світу без нацизму”. 


Результатом круглого столу стало оголошення  додаткового моніторингу України протягом 2013 року з виконання положень основних резолюцій ООН в сфері протидії різного роду екстремізму.


Резолюція "Героїзація нацизму: неприпустимість певних видів практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості" була прийнята на засіданні третього комітету Генасамблеї ООН 26 листопада 2012 року в Нью-Йорку. Україна утрималася при голосуванні за резолюцію і, коментуючи це рішення, МЗС України заявило, що виступає проти героїзації нацизму, але дотримується більш зваженого підходу до розгляду таких делікатних питань в ООН. При цьому в МЗС акцентували, що українська держава однозначно виступає проти спроб героїзації та проявів нацизму у сучасному світі.

Відео дня

Учасники круглого столу зазначили, що Моніторинг - 2013 націлений всебічно дослідити предмет резолюції ООН в Україні і річний звіт за результатами моніторингу буде направлений Верховному комісару ООН з прав людини 10 грудня 2013 р.


Також, в квітні 2013 р. вийде «Біла книга неонацизму», яка містить огляд фактів проявів неонацизму в Україні за 2012 рік.
В ході круглого столу відбулось обговорення програми і плану дій антифашистської коаліції України. Календар відображає основні дати практичних заходів на 2013 рік.  Випуск календаря намічено на 18 грудня 2012 р. – день звільнення першого населеного пункту України від фашистських загарбників в 1942 році (село Півнівка Міловського району на Луганщині). Календар буде направлено керівництву країни, профільним міністрам, всім губернаторам, головам облрад і обласних міст з пропозицією відзначати міжнародні заходи в своїх регіонах.

На фото (зліва направо): голова правління, член президії  МПР «Світ без нацизму» - Андрій Гаджаман; член правління МПР « Світ без нацизму », координатор антифашистської коалиції України - Станіслав Стукальський; президент ВПР «Україна без нацизму», перший Президент України  Леонід  Кравчук.

National Human Rights Movement «Ukraine Without Nazism»

http://www.stopnazism.net