Київ. 7 грудня. УНІАН. Представники громадської організації "Себат" заявляють про небезпеку виникнення в Криму міжетнічного протистояння у зв'язку з недавнім погромом «поляни протесту» кримських татар у селищі Молодіжне (Сімферопольський район).

Про це представники правління організації "Себат" Сейдамет Гемеджі та Фазіл Ібраїмов заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Інцидент, що відбувся в селищі Молодіжне, і заяви деструктивних політиків є нічим іншим, як політичною провокацією, спрямованою проти всієї президентської команди, що реалізовує в Автономній Республіці Крим ініціативи Президента України з встановлення політичної, економічної та соціальної стабільності", - сказав С.Гемеджі.

Відео дня

За його словами, деструктивні політичні сили, зокрема, партія "Російська єдність", представники якої брали участь у погромі, хочуть знову "втягти Крим у вир міжнаціонального протистояння і тим самим зруйнувати стабільність".

С.Гемеджі повідомив, що організація звернулася до Президента України Віктора Януковича, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки і Генеральної прокуратури з листом, в якому вимагає втрутитися в ситуацію з метою забезпечення захисту прав кримських татар на землю.

"Учасники «полян протесту» і правління організації "Себат" закликають вище керівництво і органи влади України, правоохоронно-наглядові органи виконати свій обов’язок і застосувати конституційні повноваження, щоб не допустити ситуації, коли народ буде змушений силовим шляхом захищати свої конституційні і громадянські права від провокаторів, які відкрито і демонстративно зневажають закони України", - уточнив він.

За словами С.Гемеджі, на даний час учасники всіх «полян протесту» оголосили мобілізаційну готовність. "На «полянах протесту», у тому числі й на масиві селища Мирний, який представник партії "Російську єдність" публічно обіцяв винести на вилах, встановлено цілодобове чергування, організовано мобільні бригади, які протягом першої години будь-якого спровокованого інциденту забезпечать підвезення до «поляни протесту» Сімферополя близько 500 осіб, а потім буде оголошено скликання всіх учасників «полян протесту». На самих масивах підготовлено засоби самооборони — каміння, палиці, підручні будівельно-монтажні інструменти", - заявив С.Гемеджі.

Організація "Себат" також вимагає від влади для запобігання провокаціям і масовим зіткненням на «полянах протесту» направити туди посилені наряди міліції для цілодобової охорони громадського порядку на термін не менш як два тижні.

У свою чергу Ф.Ібраїмов додав, що наслідки можливих провокацій проти кримських татар можуть бути непередбачувані. "Ми приїхали до Києва, щоб попередити громадськість і вищу владу України про те, що наслідки можуть бути непередбачувані за масштабами, тому що на цих «полянах протесту» перебуває більш як 15 тисяч громадян, які потребують землі", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 1 грудня група невідомих за сприяння підрозділів спецпідрозділу міліції "Беркут" зробила спробу зносення споруд на «поляні протесту» в селищі Молодіжне неподалік Сімферополя.

Пізніше про свою причетність до цієї акції заявили представники партії "Російська єдність".

Кримські татари називають «полянами протесту» території, де вони самовільно зайняли землю і побудували «будиночки», застовпивши таким чином ділянку.

За оцінками Республіканського комітету із земельних ресурсів, загальна площа самовільно зайнятої землі в Криму становить більш як 3 тисяч гектарів. Землю захоплюють не лише кримські татари, а й слов'яни.

Крім того, 1 грудня Меджліс кримських татар заявив про напад невідомими на охоронця території майбутнього будівництва Соборної мечеті в Сімферополі.