Київ. 6 грудня. УНІАН. Створено Всеукраїнське об'єднання «Соборна Україна» для допомоги співвітчизникам, які бажають повернутися на батьківщину.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН один із творців Руської демократичної республіки (Перемишль, Росія), адвокат Євген Архіпов.

“Ми, безумовно, будемо націлені на те, щоб інтегруватися в українське співтовариство, ми будемо націлені на те, щоб інтегруватися з Києвом... Ми плануємо налагодити координацію з усіма регіонами, які історично належать Києву”, - сказав Є.Архіпов. Він зазначив, що для себе ухвалив рішення поміняти російське громадянство на українське.

Відео дня

За словами Є.Архіпова, нове об'єднання має намір здійснювати правозахисну діяльність. На його думку, в Росії здійснюється дискримінація населення на тих територіях, які «історично належать Україні».

Також «Соборна Україна» має намір здійснювати правозахисну діяльність у Білорусі і Польщі.

«Ми бачимо, що право на суверенітет цих територій дуже серйозно порушене, право людини на інтеграцію з тим співтовариством, яке їй близьке по культурі, переконанням і з яким є історичний зв'язок, також порушено. Ми бачимо тут цивілізаційний розділ», - підкреслив Є.Архіпов.

За його словами, «Соборна Україна» визнає історичну, культурну, духовну, мовну і світоглядну спадкоємність сучасної України від Стародавньої Русі, а також наголошує на нерозривності єдиного історичного процесу на етнічній території Придніпровської і Західної України: спочатку Княжої епохи, через Київську Русь, Галицько-Волинське князівство, Литовсько-Російську державу, упродовж козацько-гетьманського періоду до сьогодні.

Як сказав Є.Архіпов, створення ВО «Соборна Україна» у 2012 році – «нова віха у національному відродженні Русі-України і новий ступінь у процесі національної самоідентичності українського народу як споконвічно руського народу, народу європейського, такого, що розвивався впродовж століть одночасно з європейськими народами, у нерозривному зв'язку із культурою і традиціями Європи, духовними традиціями Візантії».

ВО «Соборна Україна» вважає соборну Україну частиною Європи, де людина, її права і свободи, принципи демократії є найвищою цінністю, а пріоритетом є інтеграція в Європейський Союз, заявив Є.Архіпов.

На його думку, сучасна Україна втратила більш як 70% етнічних земель, що позначається на її економічній і політичній стабільності. 2/3 втрачених українських земель знаходяться на території Росії, що дозволяє Росії робити серйозний вплив на внутрішні політичні процеси України через призму домагань на духовну реальність, культуру і традиції Києва, через так званий «Руський світ», підкреслив Є.Архіпов.

Водночас, за його словами, порушувати питання про повернення територій - утопія.

«Ми вважаємо, що у людей має бути право на повернення на свою історичну батьківщину. Ось якщо ті, хто живе, скажімо, на Уралі або у Примор'ї, повернуться на історичну батьківщину, у них повинне це право бути. У кого немає такої можливості, ми готові захищати і сприяти національному відродженню», - сказав Є.Архіпов.