Київ. 6 грудня. УНІАН. Українська учасниця конкурсу "Міс Земля" Євгенія Прокопенко звинувачує його організаторів у необ'єктивності та упередженості при оцінюванні конкурсанток.

Про це Є.Прокопенко заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Вся екологічна спрямованість, що була заявлена організаторами конкурсу - це ширма для того, щоб не загубитися серед безлічі таких конкурсів, які набагато вищі за організацією", - сказала Є.Прокопенко.

Відео дня

За її словами, розподіл місць учасниць був визначений наперед, і не виключено, що під впливом корупційної схеми. "Не важливо, які результати було досягнуто під час конкурсів, важливо, на яку дівчину покаже той чи інший спонсор, а не журі", - сказала вона.

Є.Прокопенко зазначила, що вона перемогла принаймні в двох конкурсах - "Міс фотогенічність" та екологічному, проте перемогу було присуджено іншим конкурсанткам.

У свою чергу її представник Ігор Шапоренко уточнив, що голосування за "Міс фотогенічність" здійснювалося в соціальній мережі Facebook, і найбільшу кількість голосів набрали Є.Прокопенко і індонезійська учасниця. "Євгенія одержала 15 тисяч голосів. У нас йшла боротьба з конкурсанткою з Індонезії, яка набрала 14 тисяч голосів на підтримку. Третє місце в голосуванні посіла дівчина з Китаю. Проте, переможцем було оголошено конкурсантку з Венесуели. Тобто ні Україна, ні Індонезія, ні Китай не потрапили навіть у "трійку"", - наголосив він.

За його словами, Є.Прокопенко звернулася за підтримкою в Українську дирекцію конкурсу, проте так її і не одержала. "Ми звернулися до організатора конкурсу - Лорейни Шак, вона пообіцяла перевірити, але сказала, що на цей конкурс чинили тиск спонсори, які й могли якось коригувати результати. На жаль, нам не вдалося відстояти голоси і перемогу", - сказав І.Шапоренко.

Є.Прокопенко також повідомила, що фінал конкурсу відбувався в недобудованому будинку одного зі спонсорів конкурсу. "Це була не сцена. Це був будинок у котеджному містечку. Навколо були самі руїни і під час конкурсу працювали будівельники", - відзначила учасниця конкурсу.

"Я є супротивником конкурсів краси в чистому вигляді. Мене привернула екологічна ідея цього конкурсу. Я розраховувала, що я поїду на цей конкурс і зможу звернути увагу на проблему очищення радіаційно забруднених земель. Я не їхала туди з метою когось викривати. Я сподівалася, що це буде по-чесному, по-справжньому", - наголосила вона.

Учасниця конкурсу повідомила, що спільно з українськими вченими представляла на конкурсі проект з очищення чорнобильських земель від радіації за допомогою використання біологічних особливостей ріпаку з подальшою переробкою в біогаз. "Проте на ділі виявилось, що наявність реального екологічного проекту не є необхідною умовою перемоги в конкурсі, як це декларувалося організаторами. У деяких учасниць конкурсу, які потрапили в ТОП-16, проекту не було взагалі", - повідомила Є.Прокопенко.

За її словами, українська дирекція конкурсу "Королева України", яка має права на представництво "Міс Земля" і відправила її на конкурс як владарку титулу "Королева України - земля-2012" не сприяла її участі в міжнародному конкурсі. "Українська дирекція залишила мене без будь-якої підтримки. Вона не брала участь в моїй підготовці, я практично все робила сама. За ліцензію повинна була заплатити дирекція країни, яка відправляє учасницю на конкурс. Але від України за ліцензію має платити сама конкурсантка - це умова, інакше вона туди не поїде. Я була цікава своїй дирекції доти, доки я не віддала гроші, а це близько 20 тис. дол, за цю ліцензію", - повідомила учасниця конкурсу.

Довідка УНІАН. "Міс Земля" є одним з найпрестижніших конкурсів краси в світі разом із "Міс Світу", "Міс Інтернешнл" і "Міс Всесвіт". Кількість учасниць конкурсу вважається рекордною серед всіх конкурсів краси першого рівня. Останні 6 років конкурс проводиться на Філіппінах. Його власником є філіппінка Лорейн Шак.

Цього року переможницею конкурсу "Міс Земля" стала чеська учасниця Тереза Файксова. Вперше за весь час існування конкурсу, цього року конкурс виявився "скандальним". Зокрема, широкий резонанс викликала промова перед журі російської учасниці Наталії Переверзєвої, яка назвала Росію убогою і корумпованою країною, яку, проте, не можна не любити.

Пізніше російський телеканал "Вести" продемонстрував відео, на якому власниця конкурсу Л.Шак обговорювала з представниками "одного з російських олігархів" можливу перемогу російської конкурсантки у разі перерахування 4 млн. дол.