Сьогодні у світі від СНІДу помирає менше людей, ніж у попередні роки. У найбільш ураженому регіоні Африки, що південніше Сахари, за період з 2005 по 2011 роки вдалося знизити рівень смертності від СНІДу на 31%. У той же час в Україні  смертність від СНІДу зросла на 70%!

Є три ключові причини:

1.Брак державного фінансування на програми профілактики та лікування не дозволяє повноцінно вплинути на епідемію. Країна, яка виділяє «нуль» гривень на профілактику інфікування ВІЛ, ніколи не здолає СНІД. Кожен рік Загальнодержавна програма зі СНІДу фінансується з державного бюджету менше ніж на 50%. Внаслідок цього в країні щоденно виявляється 57 осіб з ВІЛ-інфекцією та 11 осіб помирає.

Відео дня

2013 рік – останній рік реалізації п’ятирічної Загальнодержавної програми з відповіді на епідемію ВІЛ, зараз є останній шанс профінансувати її у повному обсязі!   В основу наступної державної концепції боротьби зі СНІДом має бути покладена стратегія, спрямована на зменшення нових випадків ВІЛ-інфекції.


2.Недостатнє виявлення інфікованих та незабезпечення антиретровірусним лікуванням підвищує смертність від СНІДу і сприяє швидшому поширенню ВІЛ-інфекції. Високий рівень смертності від СНІДу пов’язаний із надзвичайно низьким доступом громадян до антиретровірусної терапії (АРТ): лише 22% від осіб, які потребують лікування, його отримують. Шанси отримати лікування у споживача ін’єкційних наркотиків у 6 разів менші, ніж в іншої дорослої людини, яка не вживає наркотики. З огляду на те, що епідемія ВІЛ-інфекції в Україні тривалий час розвивається серед споживачів наркотиків, такий низький рівень доступу до лікування ставить під загрозу можливість подальшого зниження епідемії ВІЛ серед загального населення.

Аби збільшити доступ до АРТ для тих, хто її вкрай потребує, необхідно прибрати штучні бар’єри до діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, туберкульозу, а також до замісної підтримувальної терапії для наркозалежних людей. Відповідно до   Загальнодержавної програми до кінця 2013 року 20 000 наркозалежних пацієнтів мають отримувати замісну підтримувальну терапію за державний кошт. Зі свого боку Альянс-Україна у партнерстві з громадськими організаціями наступного року планує збільшити доступ представників уразливих груп до АРТ у 2,5 рази!

3.Нехтування кращими практиками профілактики ВІЛ/СНІДу в Україні та створення нормативних перешкод реалізації програм гальмують профілактичні втручання. Українські програми з профілактики ВІЛ, що втілюються громадськими організаціями у співпраці із лікувальними установами, визнані одними з найкращих у світі. Найбільший донор для боротьби із трьома хворобами-вбивцями – Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією - на прикладі Альянсу-Україна нещодавно проілюстрував ефективність профілактичних програм серед споживачів наркотиків.

На жаль, Альянс-Україна змушений вже другий рік судитись проти  штучно створюємих  перепон ефективній профілактиці. Зокрема, до тепер не скасовано наказ , яким два роки тому  збільшено криміналізацію споживачів опіоїдних наркотиків. Замість переслідування організаторів наркобізнесу,  держава наповнює тюрми молодими споживачами наркотиків, яких варто було б направляти в програми лікування.  У 2012 році  було ускладнено  роботу програм замісної підтримувальної терапії – одного з найбільш ефективних засобів профілактики ВІЛ-інфекції. Ухвалення  Верховною Радою України у другому читанні гомофобного законопроекту № 8711 може призвести до повного припинення впровадження профілактичних програм для гомосексуальних людей.

На сьогоднішній день Україна має найвищі темпи скорочення чисельності населення у світі. Збереження життя та здоров’я громадян має стати першочерговим завданням для держави!

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом ми закликаємо Президента, Уряд та Верховну Раду України вжити негайних державницьких заходів для забезпечення повноцінної відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні:

 *усунути необґрунтовані перешкоди для впровадження програм із профілактики та лікування для уразливих груп населення;

 *виділити заплановані кошти на реалізацію Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ/СНІД у 2013 році у повному обсязі.

МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»

Контактна особа:  Карен Мадоян , 

Старший менеджер з питань комунікацій

тел.: 050 215 0503; 044 490 5486 дод. 205

http://www.aidsalliance.org.ua