Київ. 27 листопада. УНІАН. Вартість житла на вторинному ринку Києва в 2013 році може знизитися в межах 10%.

Такий прогноз озвучив генеральний директор агентства нерухомості «Планета «Оболонь» і порталу нерухомості domik.net Віталій Котенко на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, у агентства нерухомості є два сценарії розвитку ринку житла в 2013 році. «Це або плавне сповзання вниз, може бути в таких самих обсягах (як у 2012 році — зниження вартості житла на 4,3% - УНІАН), може бути до 10%. Або - різке падіння. Тут, звичайно, основну роль відіграє наш уряд, ті регуляторні рішення, які він приймає», - сказав В.Котенко.

Відео дня

Він додав, що більше схиляється до сценарію плавного сповзання цін.

Серед чинників, що вплинуть на поведінку ринку житла в 2013 році, гендиректор агентства назвав обмеження валютних операцій.

«У зв'язку з тим, що вторинний ринок нерухомості валютний апріорі, на ньому позначаться і рішення, що стосуються регулювання валютного ринку», - уточнив він.

«Інвестицій в країну немає, іпотека не працює, ВВП не зростає. Цілий ряд чинників, які свідчить про те, що в 2013 році чекати нам розквіту ринку нерухомості навряд чи доведеться», - додав експерт.

За оцінками гендиректора АН «Планета «Оболонь», цього року спостерігається перетікання попиту з вторинного ринку житла на ринок новобудов, який «стрімко забирає гроші з вторинного ринку у зв'язку з вищою якістю, доступнішою ціною і гнучкішими умовами купівлі, ціновою політикою».

В. Котенко чекає наступного року «стиснення» ринку. На його думку, неліквідні квартири в центрі міста можуть рано чи пізно дійти до цін економ-житла, викликавши продовження зниження цін. Проте вартість житла в центрі в два рази вища за ціну квартир на околицях міста, і навряд чи колись зрівняється.

При цьому гендиректор агентства відзначає відплив попиту з Києва в передмістя, де однокімнатну квартиру на первинному ринку можна купити за 30-40 тис. дол. На його думку, така тенденція продовжиться і наступного року.

«Попит залишився лише в економ-сегменті, в сегменті найліквіднішого житла. Це однокімнатні квартири на масивах, часто віддалених від метро», - додав експерт.

За даними В.Котенка, в 2012 році середня вартість житла на вторинному ринку столиці знизилася на 4,3% - до 1689 дол./кв.м.

Зокрема, житло на вторинному ринку подешевшало в центрі (у Шевченківському районі — на 18%, Печерському — на 14%, Подільському — на 10%, Голосіївському — на 7%, Святошинському — на 2,6%) і подорожчало в спальних районах (у Дарницькому районі — на 1%, Деснянському — на 5,6%).

“Жвавим сектором можна вважати новобудови. Нормально себе почуває оренда житла», - додав він.

За словами експерта, житло преміум-класу через обмежену пропозицію в поточному році в ціні практично не змінилося.

В. Котенко зазначив, що середня вартість однокімнатних квартир за рік не змінилася (1,7 тис. дол./кв.м), двокімнатних — знизилася на 5%, трикімнатних — знизилася на 7%.