Київ. 27 листопада. УНІАН. Найвищий коефіцієнт інформаційної відкритості, за даними моніторингу Інституту розвитку регіональної преси, має сайт Державної прикордонної служби України (81,54%), найнижчий – сайт Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном (27,58%).

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН медіа-юрист ГО “Інститут розвитку регіональної преси” (ІРРП) Людмила Панкратова, посилаючись на результати моніторингу, проведеного у квітні - вересні 2012 року.

За її словами, під моніторингом перебувало 56 сайтів центральних органів виконавчої влади.

Відео дня

Як сказала Л.Панкратова, вже другий рік поспіль оцінюються веб-сайти за 224 параметрами на повноту, актуальність та навігаційну доступність.

Л.Панкратова повідомила, що серед 5 найкращих сайтів, крім Державної прикордонної служби України, також сайти Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби статистики, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Державної податкової служби.

За словами експерта, порівняно з минулим роком відкритість веб-сайтів підвищилася на 7,85% - до 48,45%.

У ході моніторингу було визначено також п’ятірку сайтів, які за динамікою наповнюваності набагато покращили свої результати – Державна служба ветеранів та інвалідів, Державна прикордонна служба України, Державна служба України з лікарських препаратів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту.

Як повідомила медіа-юрист ІРРП, серед “падінь року” опинилися сайти Міністерства аграрної політики (погіршення наповнюваності сайту на 8,8%), Міністерства закордонних справ України (на 9%), Міністерства охорони здоров’я України (на 9%), Державної інспекції ядерного регулювання України (15%), Міністерства юстиції України (на 13%).

За словами медіа-юриста ГО “Інститут розвитку регіональної преси” Олександра Бурмагіна, “ці відсотки зниження говорять про те, що деякі органи влади у 2012 році у порівнянні з минулим роком припинили наповнювати деякі категорії, розділи моніторингового дослідження, тобто не оновлювалася інформація про засідання колегіальних органів, про використання бюджетних коштів”.

За його словами, “ці сайти втрачали на повноті дослідження, на актуальності”.

Водночас О.Бурмагін повідомив, що було створено нові сайти Державної виконавчої служби і Державного агентства з управління корпоративними правами.

“Це позитивна тенденція, адже якщо центральний орган виконавчої влади не має свого веб-ресурсу, то, відповідно, велика кількість громадян, у тому числі й журналістів, позбавлені можливості отримання оперативної інформації”, - підкреслив він.

Л.Панкратова зазначила, що Урядовий портал досліджувався окремо, оскільки він має “трохи інші функції, ніж інші центральні органи виконавчої влади”. За її словами, він “суттєво покращився”. “Майже на 19% зросло наповнення цього порталу. А також створено дуже хорошу систему доступу до публічної інформації, яка представляє не лише перелік документів, а є насправді пошуковою системою”, - сказала вона.

Л.Панкратова повідомила, що багато органів влади запровадили на своїх сайтах систему обліку публічної інформації.

При цьому вона додала, що серед проблем - низьке інформування громадян про використання бюджетних коштів і державного майна.

Як сказала медіа-юрист ГО “Інститут розвитку регіональної преси” Людмила Опришко, Державна служба молоді та спорту “ще наприкінці червня повністю оновила свій сайт, хоча ми вже моніторинг завершили на той час, тому результати моніторингу стосуються старого сайту”.

Вона зауважила, що також повністю було оновлено сайти Державного агентства екологічних інвестицій та Антимонопольного комітету. “Це позитивні сигнали, бо це означає, що держава постійно працює над тим, щоб поліпшити структуру сайту, щоб він став більш зручним, доступним для користувачів”, - наголосила експерт.