Київ. 23 листопада. УНІАН. Правозахисник, керівник всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!", голова правління ВГО "Інститут республіки" Володимир Чемерис заявляє про системність порушень права на мирні зібрання під час виборчої кампанії.

Про це В.Чемерис заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ми можемо констатувати, що під час виборчої кампанії були системні порушення свободи зібрань в Україні. Ці порушення можна згрупувати у три напрямки - місцеві органи влади ухвалювали антиконституційні рішення про обмеження свободи зібрань у тих чи інших місцях, звернення місцевих органів влади до суду щодо заборони зібрань у певний період часу і третій напрямок - затримання активістів, які проводили агітацію проти тих чи інших кандидатів", - сказав В.Чемерис.

Відео дня

За його словами, місцеві органи влади почали ухвалювати рішення про можливість проведення агітації у тих чи інших місцях ще у 2011 році. "Наприклад, у Ірпені ці рішення доповнювали ще протягом 2012 року. І таке рішення було ухвалено у серпні цього року в місті Бровари. Всі ці рішення є антиконституційними, хоча б тому, що згідно з частиною першою статті 92, виключно законами України можуть встановлюватися реалізація прав та обов'язків громадян. Рішення місцевої влади не мають статус закону і не можуть встановлювати, як реалізовувати своє право агітувати та проводити мирні зібрання", - додав він.

В.Чемерис додав, що активісти ініціативи "За мирний протест!" оскаржили всі відповідні рішення місцевих органів влади, зокрема, у Дніпропетровську, Донецьку, Сімферополі, Чернівцях, Ужгороді, Житомирі та інших містах подібні рішення були скасовані.

"Родзинку до кінця виборчої кампанії додали місцеві адміністративні суди у Києві та Хмельницькому, які заборонили усім громадським організаціям проводити зібрання у містах з 28 жовтня по 12 листопада", - вважає він.

Втім, як зазначив у свою чергу правозахисник, член Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Михайло Каменєв, попри рішення судів, акції все ж пройшли і переважно без проблем з міліцією.

Водночас правозахисник звернув увагу також на систематичність затримань міліцією активістів громадської організації "Відсіч", які проводили контрагітацію за певних кандидатів. "У більшості випадків активісти були затримані за порушення порядку проведення мітингів і демонстрацій, але в результатів на них складалися протоколи про порушення правил агітації під час виборчої кампанії", - наголосив М.Каменєв.