Київ. 23 листопада. УНІАН. Україна стала почесним гостем на фестивалі Європейських літератур у м.Коньяк (Франція).

Про це на сьогодні повідомили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: «Україна в Європу: через підземний паркінг чи через культуру?».

Основним донором української участі у заходах фестивалю став Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України».

Відео дня

На 24-му фестивалі Європейських літератур, що проходив 15-18 листопада, Україна як почесний гість заходу брала участь уперше. Досі почесними гостями були лише країни Європейського Союзу. Читацькі симпатії французьких читачів були віддані Андрію Куркову і його твору «Садівник з Очакова».

За словами одного з учасників прес-конференції письменника А.Куркова, підготовка до участі України у фестивалі тривала 3 роки. «Це було нелегко, але в кінці кінців ми переконалися, що можемо представляти одну з маловідомої літератур та інтегруватися у загальноєвропейських літературний простір. Нам це вдалося. Ми не обмежилися одним цим фестивалем, ми його розширили до Парижа і Страсбурга. До фестивалю у Коньяку, було кілька виступів українських письменників у Парижі і Страсбурзі», - зазначив А.Курков.

Письменник подякував фонду «Розвиток України» за допомогу в організації фестивалю. За його словами, наступного року почесним гостем фестивалю стане письменник Сергій Жадан.

«Французи відкрили для себе українську реальність. Ми стали зрозумілими та симпатичними французьким читачам», - підкреслив А.Курков.

Учасники прес-конференції розповіли, що організатори фестивалю на чолі з виконавчим директором Софі Жюльєн протягом останнього року провели роботу з інформування про Україну жителів регіону – це майже 2 млн населення. У 60 бібліотеках були відкриті експозиції, присвячені нашій країні і літературі. Для визначення володаря традиційної премії читацьких симпатій була створена експертна комісія з 600 читачів, які обирали кращий твір з перекладених французькою мовою шести творів українських письменників - Ю.Андруховича, Л.Дереша, А.Куркова, М. і С.Дяченків, англійських письменниць українського походження М.Левицької, А.Шевченко.

У свою чергу президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін висловив сподівання, що державні структури нарешті звернуть увагу на те, що роблять громадські організації у сфері популяризації української літератури на міжнародні простори та долучаться до цього.

«Жодних бюджетних, державних коштів (до підготовки участі України у фестивалі) не було залучено. Ця акція не могла б відбутися, якби не була надана допомога фонду Р.Ахметова «Розвиток України» та фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну»», - сказав О.Афонін. Він також розповів, що плани групи активістів позитивно відрізняються від планів Міністерства культури, - триває підготовка до фестивалю української літератури у Австрії та Англії.

Керівник напрямку «Культура» Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Олеся Островська-Люта підкреслила, що у фонді функціонує програма грантів для сучасної культури, у рамках якої підтримано понад 150 проектів.

«Презентація української літератури на фестивалі Європейських літератур у Коньяку, для фонду є дуже важливою ланкою довшого проекту. Ми так само підтримали низку інших ініціатив з представлення української літератури міжнародному читачу. Зокрема, це Лейпцизький книжковий ярмарок, котрий є одним з основних воріт входження східноєвропейських літератур на міжнародну сцену. Ми тішимося, що українська література була помічена і має шанс бути поміченою, мати більше контактів з міжнародним літературним середовищем», - наголосила О.Островська-Люта, підкресливши, що такою підтримкою фонд Р.Ахметова «допомагає відкрити ворота української культури назовні, зробити її більш відкритою, більш модерною, динамічною».