Київ. 22 листопада. УНІАН. Голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України (ВККАУ) VI скликання Володимир Висоцький не визнає рішень з’їзду, проведеного групою адвокатів у готельному комплексі «Русь».

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, він повідомив, що 17 листопада в Києві пройшов Установчий з’їзд адвокатів України, в роботі якого взяли участь 197 делегатів з різних областей України, Києва та Севастополя.

Відео дня

Водночас В.Висоцький розповів, що перед початком з’їзду у готельному комплексі «Русь», де він планувався, сторонніми особами, які представились представниками невідомої охоронної фірми, було заблоковано вхід до конференц-зали, кімнат, призначених для технічного забезпечення заходу (розміщення офісної техніки, документів, персоналу, реєстраційної групи).

За словами В.Висоцького, вищевказані особи допускали до приміщення лише невідомих осіб. «Реєстрацію» від імені невідомих осіб проводила група київських та донецьких адвокатів на підставі «списку» делегатів без реєстраційних листів та витягів із протоколів установчих регіональних конференцій.

Адвокат також зауважив, що ВККА - організатор з'їзду, ніяких списків адміністрації готельного комплексу «Русь» не надавала. При цьому голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури та члени організаційного комітету намагались усунути перепони для початку з'їзду та проведення реєстрації, та, незважаючи на втручання органів міліції, вдалося розблокувати лише документи з'їзду та оргтехніку.

З огляду на наведене, з'їзд розпочав проведення реєстрації на 2-му поверсі приміщення готельного комплексу «Русь». Однак у зв'язку із зайняттям конференц-залу учасниками «зібрання», захопленням технічних приміщень та відстороненням ВККА від можливості відкрити офіційну частину з'їзду, недопуск до зали після реєстрації делегатів з більшості регіонів України, запрошених гостей, в тому числі представників Уповноваженого з прав людини Верховної Ради, представників Ради Асоціацій адвокатів та правових спілок Європи, які прибули на з'їзд, проведення установчого з'їзду за вказаною адресою стало неможливим.

В.Висоцький пояснив, що у зв'язку із вказаними вище обставинами, адвокати - делегати (обраних відповідно до встановленого законом порядку) від 23 регіонів України вимушені були змінити приміщення для проведення установчого з'їзду адвокатів України та визначили інше місце - кінотеатр «Кінопанорама».

На установчому з'їзді адвокатів України, що проводився в приміщенні «Кінопанорами», була присутня більшість делегатів. На початок роботи з'їзду зареєструвалися 197 делегатів з 23 регіонів України.

Установчий з'їзд адвокатів України створив Національну асоціацію адвокатів України, затвердив її статут, а також положення про Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, про Вищу ревізійну комісію адвокатури України та інші установчі документи. При цьому головою Національної асоціації адвокатів України установчий з'їзд адвокатів одноголосно обрав адвоката В.Висоцького.

Установчий з'їзд адвокатів України за результатами його проведення вирішив направити звернення до керівництва держави та міжнародних адвокатських організацій з приводу становища, яке склалося в адвокатурі України, та намагання деяких державних чиновників встановити контроль над адвокатурою, що є компрометуванням влади та спробою ігнорувати положення Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

В.Висоцький наголосив, що на «зібранні» адвокатів, що проходило в конференц-залі готельного комплексу «Русь», також приймались рішення щодо створення Національної асоціації адвокатів України, обрання керівників органів адвокатського самоврядування, затвердження установчих документів та інше, незважаючи на те, що в залі були лише представники 6 регіонів.

За його словами, на даному «зібранні» не створювалась мандатна комісія, чим не було перевірено повноваження кожного делегата та не проведено заміну тимчасового посвідчення на мандат делегата установчого з'їду адвокатів України.

“Адвокати України, які брали участь в установчому з'їзді адвокатів України та «зібранні», залишились стурбовані ситуацією, що склалася в адвокатурі України та довкола формування органів адвокатського самоврядування. Враховуючи наведене, на сьогодні в областях України пройшли та проходять спільні засідання Рад адвокатів регіону за участю членів регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, Голів адвокатських об'єднань та адвокатів, на яких присутні представники до Ради адвокатів України та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, на яких обговорюється ситуація, що склалася в адвокатурі України та приймаються рішення про ініціювання позачергового з'їзду адвокатів України, з метою об'єднання всіх адвокатів України в одне спільне адвокатське дружнє товариство”, - підкреслив В.Висоцький.