Київ. 20 листопада. УНІАН. Міраб Суслов, засуджений до довічного ув’язнення за виконання і замовлення вбивства власника меблевого гіпермаркету "4ROOM" Шабаба Алояна, яке сталося у жовтні 2009 року, просить Апеляційний суд Києва скасувати вирок Києво-Святошинського районного суду столиці як незаконний.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили адвокати засудженого Сергій Норпаронян, Ігор Усенко і Денис Ципін.

"Апеляцію подано вчора, 19 листопада, і зареєстровано в суді першої інстанції відповідно до порядку, встановленого Кримінальним процесуальним кодексом. Відповідно до законодавства, суд першої інстанції і призначає дату слухання в апеляційному суді", - сказав С.Норпаронян.

Відео дня

Водночас адвокат вважає передчасним називати орієнтовні терміни розгляду апеляції його підзахисного. "Справа складається із 42 томів досудового слідства, і ми поки що знаємо, скільки томів судового слідства, оскільки з цими матеріалами ми дотепер не ознайомлені. З протоколом судового засідання ми теж не ознайомлені. І найбільш кричуще - у нас навіть немає вироку на руках. Ми його тільки чули, і то не в повному обсязі, оскільки суддя при його оголошенні зачитував його не в повному обсязі", - уточнив він.

С.Норпаронян наголосив, що слухання апеляції повинно проходити при обов'язковій присутності М.Суслова. "Зазвичай практика слухання в апеляційному суді — з обов'язковою участю підсудного", - уточнив він.

У свою чергу І.Усенко додав, що судове слідство у справі проводилося з ігноруванням процесуального законодавства. "Процес проходив у закритому режимі, у відсутність обвинуваченого, якого було видалено через формальні причини, без показань свідків і очевидців злочину. Суд незаконно видаляв його адвокатів і під час судового слідства не дослідив всіх версій злочину і всіх доказів", - вважає він.

"Суддя не порушував закон, він взагалі його ігнорував. Наприклад, у нас засідання тривали до 23.00. Це був не суд. І я не думаю, що цей вирок збереже законну силу, абсолютно однозначно і зрозуміло, що він буде скасований апеляційним судом або Європейський суд з прав людини визнає його неправосудним", - у свою чергу додав Д.Ципін, який брав участь у судовому процесі як представник цивільного позивача.

Як повідомляв УНІАН, злочин стався 2 жовтня 2009 року в торговому залі гіпермаркету "4ROOM" при свідках. Двоє кілерів почали стріляти в бізнесмена і його охоронців. Бійці спецпідрозділу "Титан" загинули на місці, поранений власник гіпермаркету намагався втекти. Через два дні підприємець помер у лікарні.

Один з виконавців замаху помер в автомобілі, втікаючи з місця події. Другого виконавця – Давида Батікяна і замовника вбивства М.Суслова - судили.

Києво-Святошинський районний суд Києва 8 листопада 2012 року засудив М.Суслова до довічного ув’язнення, визнавши його винним у вбивстві ділового партнера, співзасновника столичного меблевого гіпермаркету "4ROOM" Ш.Алояна.

Крім того, суд постановив конфіскувати все його майно і компенсувати сім'ї вбитого 1 млн. 200 тис. грн.

Водночас з М.Сусловим з аналогічним вироком засуджено і виконавця вбивства Д.Батікяна. Розслідування справи тривало три роки, зокрема один рік - судовий процес.