Київ. 19 листопада. УНІАН. Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розгляне питання включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО двох нових номінацій у Криму - «Історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисараї» та «Культурний ландшафт «печерних міст» Кримської Готії».

Про це повідомив заступник директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України Віктор Вечерський на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, ці два об’єкти у 2012 році було включено до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Tentative List).

Відео дня

Подання на включення цих об'єктів до Попереднього списку від України було підготовлене Кримською регіональною установою “Бахчисарайський історико-культурний заповідник” та Науково-дослідним інститутом пам'яткоохоронних досліджень Міністерства культури України за сприяння міністерств культури України та Криму та на виконання рекомендацій міжнародних експертів з культурної спадщини з метою комплексного збереження та ефективного розвитку історико-культурного потенціалу унікальних пам’яток Криму.

В.Вечерський нагадав, що сьогодні у списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є п’ять об’єктів на території України, ще 15 об’єктів нашої країни перебувають у списку кандидатів.

За його словами, ЮНЕСКО розглядає заявки від країн від двох до 15 років. Багато що залежить від того, як підготовлені подання і чи змогла країна довести, що той чи інший об’єкт є унікальним для світу.

Поданий до Попереднього списку від України об’єкт “Історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисараї” є розширенням номінації “Бахчисарайський палац Кримських ханів”, що перебувала у Попередньому списку від України з 2003 рлку. Зокрема, до складу розширеної номінації, крім Бахчисарайського ханського палацу, увійшли печерне місто Чуфут-Кале з прилеглою історичною місцевістю Салачик, стародавній мембер і шість середньовічних гробниць-дюрбе у палацовому оточенні та історичній місцевості Ескі-Юрт.

Поданий до Попереднього списку від України об’єкт “Культурний Ландшафт “печерних міст” Кримської Готії” є новою номінацією, що складається із залишків стародавніх міських поселень Мангуп-Кале та Ескі-Кермен, а також гірського ландшафту в оточенні цих пам'яток, розташованих у Бахчисарайському районі Криму.