Київ. 19 листопада. УНІАН. Ініціатори та виконавці проекту "Майдан Моніторинг: вибори-2012", який здійснювався за підтримки Фонду "Відродження", називають відеоспостереження одним із чинників невисокого рівня участі громадян у виборах народних депутатів України 28 жовтня.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН за результатами моніторингу порушень під час виборчої кампанії заявили координатор проекту Віктор Гарбар та експерти проекту Віктор Пушкар та Олександр Северин.

"Встановлення відеокамер на виборчих дільницях сприяло зниженню кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. А порядок використання тих камер та місця їхнього розташування викликали стійке враження, що не заради забезпечення прозорості та відкритості виборів був витрачений 1 мільярд державних коштів. Ми вважаємо, що через відеокамери 5-7% громадян просто не прийшли на вибори", - сказав В.Гарбар.

Відео дня

Експерт зазначив, що за ініціативою їх проекту при допомозі омбудсмена України до постанови Центральної виборчої комісії про організацію відеоспостереження було внесено зміну про обов'язкове інформування громадян про відсутність камер у кабінках для голосування. "Однак на 20% дільниць таких табличок все одно не було. Голови комісій, на дільницях яких були відсутні такі таблички, казали, що не отримували цієї постанови ЦВК", - додав він.

"Ті, до кого застосовували адміністративний тиск, частково зробили свій перший крок від пострадянської патології до нормальної громадянської ідентичності, коли вони відмовилися голосувати. Люди, яких змушували голосувати за партію влади, натомість не прийшли на дільницю, і їх дії варто скоріше схвалювати, ніж засуджувати. 43% громадян, які не прийшли на вибори - це електорат кількох, поки не існуючих в українській політиці партій", - додав у свою чергу В.Пушкар.

На його думку, результати виборів свідчать про те, що український народ проголосував за збереження в Україні політичного різноманіття і проти остаточної передачі монополії на владу одній групі осіб.

"Відеоспостереження для електорату малопоінформованого та травмованого "совєтським" менталітетом - це дуже могутній чинник залякування. І цей фактор залякування, погрози, що щось буде за те, що не так проголосував – він беззаперечно спрацював", - вважає О.Северин.

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня в Україні за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" було започатковано інтерактивний проект з моніторингу виборчого процесу, в рамках якого будь-який громадянин міг надіслати організаторам повідомлення про порушення норм закону про вибори народних депутатів.

Повідомлення про порушення розміщувалися на інтерактивній карті за доменним ім'ям http://maidan.org.ua/vybory2012.

На момент оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів на інтерактивній карті було 1632 скарги на порушення. Всього робочою групою було опрацьовано 7 062 повідомлень громадян. Найбільша кількість скарг про порушення виборчого законодавства надійшла з Києва, Одеської, Донецької, Харківської, Херсонської, Київської, Тернопільської, Луганської, Дніпропетровської та Житомирської областей.