Київ. 14 листопада. УНІАН. Сьогодні - у Всесвітній день боротьби з діабетом - компанія Ново Нордіск (Данія) заявила про намір передати Україні медичне обладнання для експрес-аналізу глікованого гемоглобіну (HbAlc) у хворих на цукровий діабет (ЦД).

Як заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор представництва Ново Нордіск в Україні Олександр Бойко, данська компанія надасть масштабну гуманітарну допомогу комерційною вартістю понад 2 млн дол.

«Це буде обладнання для експрес-аналізу глікованого гемоглобіну та тестів до них. Ми плануємо передати через Міжнародну діабетичну асоціацію України тисячу аналізаторів та 100 тисяч тестів. Ця гуманітарна акція проводиться за підтримки Посольства Данії в Україні та особисто посла пана Мікаеля Борг-Хансена», – зазначив О.Бойко.

Відео дня

Він наголосив, що завдяки цьому медичному обладнанню навіть у найвіддаленіших куточках України можна буде зробити експрес-тест глікованого гемоглобіну, та підкреслив, що аналізатори плануються до розміщення саме у кабінеті лікаря.

«Обладнання дуже просте для застосування. Завдяки цій гуманітарній допомозі практично кожен другий хворий на цукровий діабет, який вживає інсулін, зможе зробити тест. Зниження глікованого гемоглобіну на один відсотковий пункт істотно знижує ризик розвитку ускладнень», - сказав О.Бойко.

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України із ендокринології Микола Гульчій, дякуючи за допомогу, підкреслив, що на сьогодні аналізатори для визначення глікованого гемоглобіну є тільки в обласних центрах країни.

«Тепер допомога буде наближена до самого хворого. У кожному районі ендокринолог матиме аналізатор. При зверненні хворого до ендокринолога, лікар відразу зможе зробити аналіз і визначити глікований гемоглобін. Тому це дуже велика допомога», - сказав М.Гульчій.

Головний ендокринолог підкреслив, що на сьогодні глікований гемоглобін - це основний показник у світі для визначення ефективності лікування цукрового діабету, за яким вимірюються середні показники стану взагалі цукрового діабету у тій чи тій країні.

«Я сподіваюсь, що така допомога дасть змогу створити системний збір даних щодо стану хворих на цукровий діабет в Україні», - сказав М.Гульчій, додавши, що в нашій країні є проблема недовиявлення таких хворих.

«Пацієнти звертаються до лікаря через 7-8 років, вже з ускладненнями – ретинопатією, трофічними виразками, серцево-судинними хворобами. Водночас підвищений рівень цукру можна у багатьох випадках скоригувати без ліків», - сказав лікар, підкресливши важливість профілактування цукрового діабету та актуальності раннього виявлення хвороби.

Член-кореспондент НАН України, президент Асоціації ендокринологів України, директор Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.Комісаренка НАНМ України професор Борис Маньківський заявив, що цифри статистики щодо хворих на цукровий діабет та показників смертності в Україні далекі від істини.

«Офіційні цифри – понад один мільйон двісті тисяч людей з діабетом в Україні - враховують тільки виявлених і зареєстрованих хворих На жаль, ми не можемо точно сказати і скільки людей помирає через діабет. Хворі на цукровий діабет помирають і в нашій країні, і в усьому світі. І, на жаль, дуже часто помирають. Щосім секунд у світі діагностується 2 нових випадки діабету і одна людина помирає через ускладнення цукрового діабету. Це світова статистика», - зазначив Б.Маньківський.

На його переконання, виявлення хвороби вимагає активних зусиль не лише з боку лікарів - кожна людина має знати про симптоми, чинники ризику щодо цукрового діабету, який є провідною причиною сліпоти, ниркової недостатності. Ризик людей з цукровим діабетом померти від інсульту та інфаркту від 2 до 6 разів вищий, ризик ампутацій у 10-15 разів вищий, ніж у людей без діабету.

У свою чергу О.Бойко зазначив, що компанія Novo Nordisk є світовим лідером у сфері боротьби з цукровим діабетом.

«Компанія налічує майже 90 років історії та соціальної відповідальності. Вже 20 років - на ринку України. Крім високоякісних препаратів, Ново Нордіск разом з партнерами розробляє та впроваджує програми, які дозволяють покращити ситуацію з діабетом та досягнути змін для підвищення якості життя пацієнтів з діабетом», - наголосив О.Бойко.

За його словами, готується до підписання меморандум з Міністерством охорони здоров’я України щодо актуальних проблем цукрового діабету.

«У соціально-економічному плані (завдяки експрес-тесту, а відповідно й своєчасно скоригованій терапії) вдасться знизити інвалідизацію, подовжити життя хворим. Сім’ї, які мають хворих з діабетом, отримають здорових членів сім’ї, а держава працездатних громадян та значну економію коштів на лікування ускладнень цукрового діабету», - сказав О.Бойко.

Посилаючись на європейські дослідження, О.Бойко підкреслив, що щонайменше 55% коштів, які виділяють хворим на цукровий діабет, ідуть на лікування ускладнень.

У ході прес-конференції О.Бойко разом із послом Данії в Україні М.Борг-Хансеном вручив президенту Міжнародної діабетичної асоціації України Людмилі Петренко сертифікат на гуманітарну допомогу від компанії Novo Nordisk.