Київ. 8 листопада. УНІАН. Учасники виборчого процесу заявляють про виявлені фальсифікації на окрузі №184 у Херсонській області, в результаті яких переміг провладний кандидат.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили кандидати у народні депутати України в одномандатному виборчому округу № 184 Іван Вінник (безпартійний, самовисуванець) та Ігор Литвин (партія «УДАР» Віталія Кличка); представник партії «УДАР» Віталія Кличка у ЦВК з правом дорадчого голосу Валерій Карпунцов.

За словами І.Вінника, який за нинішніми даними ЦВК посідає другу позицію в окрузі, він мав отримати стовідстоково перемогу, причому з відривом майже 8 тис. голосів. Про це, за його словами, говорив exit-poll, проведений його штабом, дані якого вважає «досить чистими», бо зокрема результат цього exit-poll у багатомандатному окрузі дуже близький до даних ЦВК.

Відео дня

«Я не думав і не вважав, що саме підрахунок голосів буде найбільшою проблемою», - зазначив І.Вінник.

Він звернув увагу, що за даними ЦВК на сьогодні провладний кандидат у 184-му окрузі Микола Дмитрук випереджає його на 22 голоси. «Два дні тому ця різниця складала 92 голоси. Але ми знайшли технічні помилки, вводилися некоректно дані з дільничних комісій в цей підсумковий протокол ОВК. Але це ще не все. Ми знайшли досить багато і інших порушень, про які хочемо повідомити», - сказав кандидат.

Так, І.Литвин заявив, що на руках у членів ОВК були оригінальні протоколи з «мокрими» печатками, та підписами членів дільничної комісії, але з абсолютно різними цифрами щодо волевиявлення громадян України. І таких спірних дільниць є не одна. Представники опозиційних сил в ОВК почали вимагати перерахунку голосів у певних дільницях округу.

Як повідомив член ОВК у одномандатному виборчому окрузі № 184 Олександр Довбня також присутній на прес-конференції, 5 листопада ЦВК повернула протокол на уточнення в ОВК, після чого «в комісії розпочалось щось незрозуміле».

«З 18 членів ОВК у нас більшість представники Партії регіонів, їх переважна більшість в нашій комісії. Тому починаючи з прийому бюлетенів і голосування, яке йде безперервно, було дуже важко докопуватись до істини та встановлювати цю істину», - сказав О.Довбня.

За його словами, після 5 листопада членів комісії, які представляли провладні сили, не можна було зібрати на засідання, бо вони почали «хворіти і брати лікарняні» - не збирався кворум. Для уточнення ЦВК відвела ОВК два дні. Водночас вчора ввечері комісія таки зібралася на засідання, не запросивши тих членів, які наполягали на перерахунку голосів на низці дільниць. Засідання було проведено навіть без секретаря комісії і було підписано «уточнений протокол», який найближчим часом буде переданий у ЦВК.

В.Карпунцов заявив, що вчора передав до ЦВК інформацію щодо однієї з дільниць 184-го округу, згідно з якою розрив між М.Дмитруком та І.Вінником не просто скорочується, а повністю змінює переможця, причому з немалим відривом.

«Оскільки ми маємо два примірники легітимних протоколів і різниця між ними суттєва, яка чесно кажучи, повністю змінює результат виборів, ОВК мала б зробити перерахунок, але вона в будь-який спосіб не хотіла цього робити. Я хочу сказати, що бачив випадки залякування членів комісії… Те, що комісія була в певній мірі під тиском з боку влади, я можу повністю зрозуміти, дивлячись на те, як воно відбувалося», - заявив І.Вінник.

Він зазначив, що у 184-му окрузі є загалом шість протоколів з дільничних комісій з печатками, підписами, належним чином оформлені, в яких дані про кандидатів в значній мірі відрізняються від даних, що є на сайті ЦВК. «А від мене найголовніша теза, що якщо врахувати інформацію, яка міститься в цих протоколах, то повністю змінюється переможець по 184 округу: Вінник буде випереджати Дмитрука на 100 голосів. Це є суттєвим, враховуючи, що зараз відставання 22 голоси і «регіонали» вже святкують перемогу по цьому округу», - продовжив він.

За словами І.Вінника, його командою за підтримки «УДАРу» та інших опозиційних сил будуть зроблені всі законні заходи, щоб ОВК встановила істинні результати голосування на окрузі, в тому числі звернуться до суду. Він також заявив, що сподівається і надалі мати підтримку мешканців Нової Каховки, межі якої охоплює 184-й округ, та де розміщено його підприємство, де він народився.