Київ. 2 листопада. УНІАН. Кандидат у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 38, депутат Дніпропетровської обласної ради Вікторія Шилова заявляє про підкуп виборців і фальсифікації, до яких вдалися представники Партії регіонів під час виборів у області.

Про це В.Шилова сказала на прес-конференції в УНІАН на тему: «Голодування проти фальсифікації на виборах 2012: перша хвиля обурення дійшла до Києва. Якою буде реакція світової спільноти й спостерігачів».

В.Шилова повідомила, що в окрузі № 38 перемогу отримав провладний кандидат Микола Солошенко, набравши 37,4% голосів виборців. За В.Шилову проголосували 20,43% виборців.

Відео дня

При цьому кандидат повідомила про масові порушення законодавства під час виборчої кампанії і в день голосування.

За її словами, в день голосування представники Партії регіонів незаконно підвозили людей на виборчі дільниці. «Оскільки явка виборців по Дніпропетровській області була дуже низькою, і по моєму округу зокрема, відповідно підвезення своїх людей колосально збільшувало відсоток Партії регіонів», - зазначила В.Шилова.

Вона також повідомила, що соціальні працівники приходили в кожен будинок і під виглядом соціологічних опитувань і моніторингів з'ясовували, хто голосуватиме за партію влади.

«До всіх цих будинків потім приїхали й повезли людей на виборчу дільницю», - повідомила кандидат.

За словами В.Шилової, ця технологія дозволила представникам Партії регіонів набрати близько 7% голосів. При цьому, за її словами, для підвезення людей на дільниці використовувалися машини Новомосковської міської організації ветеранів України.

За інформацією В.Шилової, представники провладного кандидата здійснювали підкуп виборців, роздаючи пакети із символікою Партії регіонів, в яких були цукор, гречка й соняшникова олія. Вона зазначила, що такі пакети працівники соціальних служб роздавали по всій Дніпропетровській області.

Також В.Шилова стверджує, що керівників райдержадміністрацій викликали на наради й ставили завдання забезпечити 70% явки виборців на вибори і 60% голосів за Партію регіонів і депутата від влади.

«При явці 70% вони б зробили 60% за кандидата і 60% - за Партію регіонів, але оскільки явка була 53-55%, вони добилися лише 36%. У будь-якому випадку, вони з 20% на 16% збільшили результат Партії регіонів у Дніпропетровській області», - заявила В.Шилова.

Вона також показала копію документа, в якому йдеться, що дільнична виборча комісія дозволяє знаходитися на її засіданнях, а також на виборчій дільниці в день виборів, голові селищної ради, секретарю й землевпоряднику. «Це зроблено для того, щоб фіксувати, хто прийшов на вибори. Хто прийшов голосувати, той залишається працювати», - сказала В.Шилова, додавши, що це «узаконена форма адміністративного ресурсу на виборах».

Крім того, вона також повідомила, що «хітом» у Дніпропетровській області став так званий «соціальний договір», укладений нібито між губернатором і кандидатом від Партії регіонів, в якому кандидат зобов'язався відреставрувати за 5 років ряд об'єктів інфраструктури. «Фактично всі ці об'єкти вже внесені до бюджету, вони будуть профінансовані за бюджетний рахунок. Виборці підписували такий «соціальний договір» і йшли голосувати за Партію регіонів», - сказала В.Шилова, зазначивши, що підпису губернатора на договорі немає. За її словами, завдяки таким «договорам» Партія регіонів додала собі ще 7% голосів.

За словами В.Шилової, вона подала позов до суду, в якому вказала всі факти фальсифікацій і порушень виборчого законодавства в Дніпропетровській області.

В.Шилова також повідомила, що три дні тому оголосила голодування, протестуючи проти фальсифікацій на виборах, проте сьогодні вирішила його припинити. «Боротися з ними методом голодування безглуздо, тому швидше за все, сьогодні ввечері я припинятиму голодування й боротимуся іншими методами», - заявила вона.