Київ. 2 листопада. УНІАН. Громадська організація «За чесні вибори!» заявляє про численні порушення на виборах у виборчому окрузі №95 у Київській області (місто Ірпінь та частина Києво-Святошинського району).

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив представник організації Артур Козачук.

Він зазначив, що організація проводила експеримент зі спостереження на предмет чесності та відкритості парламентських виборів. За його словами, для цього було обрано саме 95-й виборчий округ, оскільки там вже впродовж декількох виборчих кампаній спостерігаються особливо гострі протистояння, а кандидати звинувачують один одного у фальсифікаціях.

Відео дня

За результатами спостереження А.Козачук заявив, що й на нинішніх виборах у 95-му окрузі були зафіксовані численні порушення. Ще на етапі процедури жеребкування для формування дільничних виборчих комісій, заявив представник організації, були зафіксовані перші порушення. Зокрема, громадські активісти звинувачують одного з провладних кандидатів в організації фальсифікації цього процесу, чому начебто сприяли голова та члени окружної виборчої комісії №95, які одночасно є працівниками вищого навчального закладу, ректором якого є цей кандидат.

Також представники організації «За чесні вибори!» звинувачують деяких кандидатів у депутати в окрузі у використанні на свою користь бюлетенів, заповнених від імені людей, які насправді померли, або ніколи не ходять на вибори. А.Козачук заявив, що таке голосування було зафіксоване на багатьох дільницях округу, однак члени виборчих комісій на скарги не реагували.

Також представники організації заявили про порушення й на етапі підбиття підсумків голосування. Йдеться про штучне додавання голосів провладному кандидату й, навпаки, позбавлення голосів опозиційних кандидатів у протоколах про підрахунок голосів на дільницях, що не відповідає реальному волевиявленню у виборчих бюлетенях.