23-го жовтня в Києві глави провідних компаній з підбору персоналу Adecco, Brain Source Corporation і GP Group, - Даріуш Птак, Андрій Кривокоритов і Олексій Зволинський відповідно, підписали угоду про створення Професійної Асоціації Компаній з Працевлаштування (ПАКТ).
Асоціація ставить перед собою наступні завдання: розвиток ринку тимчасового персоналу, інформування про нововведення в законодавство. Стратегічне завдання - впливати на підвищення якості та прозорості відносин між роботодавцями і працівниками в рамках тимчасової зайнятості в Україні. Основна поточна задача ПАКТ - вплив на законодавство, з метою його наближення до світових стандартів.
Зліва на право: Олексій Зволинський, Даріуш Птак, Андрій Кривокоритов

15 серпня 2012 року Президент України був підписаний новий Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI. Він є прогресивною зміною в трудовому законодавстві країни за останні роки. Відрізняючись підвищеною лояльністю, як до роботодавців, так і до працівників, він спрямований на стимулювання економіки та створення нових робочих місць. Це великий крок до поліпшення ситуації на ринку зайнятості України. Але він як і раніше не вирішує одну з головних проблем ринку праці України - його високої тінізації. Деякі з нововведень закону спрямовані на вирішення саме цієї проблеми. Вперше за 20 років тимчасове працевлаштування та агентства з підбору персоналу отримали своє відображення в законодавстві. Вперше в законодавстві з'явилися такі слова як «аутстаффінг» і «рекрутинг». Однак, через нерозуміння специфіки ринку, деякі пункти нового законодавства ризикують звести всі прогресивні нововведення до нуля. Наприклад, замість прозорого механізму ліцензування, в законі згадана неясна система дозволів на діяльність агентств з тимчасового працевлаштування, яка ризикує стати черговим корупційним механізмом.

Члени Асоціації готують пропозиції щодо розширення і зміни новел закону, щоб наблизити українське законодавство до загальноприйнятих норм, що використовуються в розвинених економіках. Ось лише деякі з пропонованих Асоціацією змін:
- уніфікувати визначення приватних агентств з працевлаштування, які надають тимчасовий персонал (для інших підприємств);
- створити прозорий механізм і вимоги для ліцензування агентств з тимчасового працевлаштування;
- підвищити гнучкість договорів про тимчасове працевлаштування, в порівнянні зі стандартними договорами про працевлаштування.
Тимчасовий персонал здатний додати ринку праці гнучкості і бути активними інструментом для створення нових робочих місць.

Відео дня

«Ринок тимчасового працевлаштування в Україні протягом 13 років свого існування постійно розвивається. Довгоочікувані нововведення в законодавстві допоможуть наблизити його до світових стандартів. Створивши ПАКТ, ми хочемо посприяти стрімкому розвитку цього бізнесу і досягти максимальної прозорості всіх його аспектів», - говорить Олексій Зволинський.

«У всьому світі компанії з надання тимчасового персоналу є свого роду Ноєвим Ковчегом для великих підприємств в часи змін. Ці зміни можуть бути пов'язані з економічними кризами, сезонними спадами і підйомами купівельного попиту, процесами аутсорсингу на підприємствах і т. п. Наша Асоціація створена для роботи над створенням сприятливих умов для всіх учасників даного ринку: роботодавців, компаній, що надають послуги тимчасового персоналу і безпосередньо тимчасових працівників», - сказав Андрій Кривокоритов.

«Бізнес може і повинен підключатися до розвитку індустрії тимчасової зайнятості. Зараз ми активно залучаємо компанії вступати в ПАКТ. Членство в Асоціації відкрито для всіх бажаючих компаній з надання тимчасового персоналу. Приєднуйтесь до нас, адже тільки працюючи разом, ми зможемо продовжувати розвивати цю індустрію в Україні», - закликає Даріуш Птак.


Контакти для ЗМІ:

Adecco Ukraine
+38 044 220 11 55
Anna.Zhuravlova@adecco.com