Київ. 30 жовтня. УНІАН. День голосування на парламентських виборах пройшов без масових порушень, які могли б суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян, однак зафіксована випадки протиправних дій та зловживань з боку різних суб’єктів виборчого процесу, що мали місце в окремих округах, не дають підстав оцінити процес голосування в цілому як чесний та демократичний.

Про це представники громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська та Олександр Неберикут заявили на прес-конференції в УНІАН.

За інформацією О.Айвазовської, одним з найпоширеніших порушень, зафіксованих спостерігачами в день голосування, було порушення таємниці голосування, зокрема типовими були ситуації присутності двох осіб у кабінці для голосування, фотографування бюлетенів або голосування за межами кабінки. Такі випадки були зафіксовані в Київській, Черкаській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Вінницькій, Полтавській, Луганській, Миколаївській областях.

Відео дня

Зафіксовано інциденти (найбільше в Запорізькій, Херсонській, Луганській, Миколаївській, Дніпропетровській областях), коли поряд з виборчими дільницями невідомі особи роздавали виборцям гроші, подарунки, матеріальні цінності.

Крім того, за даними спостерігачів «Опори», в день виборів часто вчинялись маніпуляції з бюлетенями для голосування, зокрема, зафіксована незаконна видача бюлетенів особам, які не мали право їх отримувати, видача бюлетенів без перевірки паспортів та за пенсійними посвідченнями. Подібні випадки були зареєстровані у Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській, Житомирській, Вінницькій, областях і можуть свідчити про намагання сфальсифікувати результати волевиявлення, відзначають в «Опорі».

Також, за інформацією О.Айвазовської, спостерігалися випадки винесення бюлетенів із приміщення виборчих дільниць і спроби передачі бюлетеня іншій особі. Такі дії часто були ознакою реалізації технології «карусель» (передача виборцем незаповненого бюлетеня в обмін на заповнений бюлетень), з метою фальсифікації результатів волевиявлення. Повідомлення про подібні порушення протягом дня голосування надходили з Київської, Одеської, Луганської, Херсонської, Запорізької областей.

Загалом порушення таємниці голосування було зафіксовано спостерігачами організації на 3% дільниць; фотографування бюлетеня – також на 3% дільниць; видача бюлетеня без паспорта – на 2%; підвезення виборців – на 1% дільниць.

Також протягом дня голосування спостерігачі «Опори» фіксували різноманітні випадки порушень, пов’язані зі списками виборців. Так, спостерігачами було виявлено такі порушення, як неправомірні включення виборців в уточнений список виборців та у витяг зі списку виборців.

«На 42% дільниць були проблеми з відсутністю виборців у списках, і йшла мова про відсутність до 50 людей. В 2% випадків мова йшла про більш як 200 людей, які мали проблеми зі знаходженням себе у списках виборців», - повідомили в «Опорі».

Також представники мережі вказали на порушення під час демонстрації бюлетенів членам ДВК під час підрахунку голосів, що передбачено процедурою. За їхніми даними, на 11% дільниць бюлетені не демонструвались. Критичного рівня відсоток дільниць, де було зафіксовано таке порушення, у Черкаській області – 30%, в АР Крим – 27%, Кіровоградській та Волинській областях – 17% і 15% в Полтавській та Київській областях.

Загалом, як заявляють в «Опорі», на 4% дільниць була порушена процедура підрахунку голосів виборців.

Як зазначив О.Неберикута, 6% дільниць не були оснащені камери спостереження. Водночас встановлені на виборчих дільницях камери давали таку картинку, за якою не можна було виявити порушення. «Камери, які були по якості зображення, по можливості визначити ті порушення, які б могли мати місце, а в основному це порушення таємниці голосування, видача бюлетенів не на підставі паспорта, на камері це не можна було побачити. Через відеозображення важко було розпізнати обличчя людей і контури цих людей, в багатьох випадках при нормальній швидкості інтернету. А побачити там, чи ця людина з паспортом і що це за паспорти якісь інші речі – цього не можна було», - сказав представник «Опори».

Також, за його словами, є питання і щодо зберігання виборчих бюлетенів. «1% бюлетенів не зберігався у сейфі, хоча мали там зберігатися. Очевидно, що це пряма підстава для фальсифікації», - заявив О.Неберикут.

У 2% випадків, додав він, сейфи охоронялися іншими особами, а не співробітниками правоохоронних органів, що теж є порушенням.

«Це основні випадки, основні інциденти, які ми фіксували. Основний висновок – ці випадки були типовими. Очевидно, відсотки цих порушень не є такими, що вони можуть вплинути загалом на визнання цих виборів чесними, демократичними, що ми можемо їх не визнати. Але якщо брати до уваги, що ці випадки мали місце і були більш поширеними в окремих округах або на рівні певних дільниць в межах округів, де кількість виборців є не така велика, як в загальнодержавному окрузі, коли мова йде маніпуляцію з бюлетенями, коли переможець визначається на рівні сотні-тисячі голосів, ці випадки впливали на визнання виборів демократичними в цих округах. Але про це ми зможемо говорити трохи пізніше, коли буде аналітика по деяких проблемних округах», - сказав О.Неберикут.

У даний час спостерігачі «Опори» продовжують працювати в усіх окружних виборчих комісіях.

О.Айвазовська також додала, що мережа пізніше повідомить власні дані про явку виборців та результати швидкісного статистичного підрахунку голосів.

«Останні кількісні дані, а саме результат статистичного підрахунку кількісного ми повідомимо протягом дня, найпізніше це буде на ранок», - сказала вона.