Київ. 30 жовтня. УНІАН. Нова Верховна Рада України може не пропрацювати весь термін своєї каденції.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Він вважає, що успіх КПУ та ВР «Свободи» на виборах не є сенсацію, а є закономірністю, оскільки зростання рейтингу на лівому політичному фланзі веде за собою зростання і на правому.

Відео дня

“Я насправді дуже вітаю те, що виросли такі відсотки у комуністів, і “Свобода” з такими відсотками заходить, бо це, на моє переконання, дає саме головне українській політиці: той сценарій, який був намальований стратегами і політиками, він насправді зараз порушений. І це дуже добре”, - наголосив В.Бала.

На його думку, КПУ і ВО “Свобода” у новому парламенті при синхронній протидії якомусь питанню можуть заблокувати будь-яке рішення.

У зв`язку з цим, вважає політолог, у парламенті VII скликання депутати вперше з 2005 року будуть вимушені вести більш прозору політику, а не намагатися вирішити усе кулуарними домовленностями.

ВО «Свобода», «яка зайшла, не дасть цього робити, болота вже такого там не буде. Комуністи, набравши такий відсоток, зараз не зможуть скласти собі ціну, і це абсолютно логічно”, - підкреслив В.Бала.

Також він висловив думку, що нова Верховна Рада буде менш керованою, а наявність мажоритарників деполітизує парламент.

“І я не виключаю того, що ця деполітизація парламенту буде сильно дратувати президентську вертикаль. І можливо, навіть будуть певні бажання якимось чином цей парламент розпустити. Є велика вирогідність, що він свою каденцію не прорацює до кінця”, - зазначив експерт.

“Головне питання, яке зараз стоїть - це легітимізація виборів в очах міжнародної та європейської спільноти”, - сказав В.Бала.

Він наголосив, що низька явка виборців на дільниці свідчить про високе розчарування.