Київ. 29 жовтня. УНІАН. 211 виборчий округ в Києві є рекордсменом з кількості голосувань виборців вдома.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор Громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк.

За його словами, загальна кількість осіб, яка голосувала вдома, сягає 1 мільйона, але з цієї кількості, щонайменше 600 тисяч заяв були фальсифіковані.

Відео дня

При цьому О.Данилюк відзначив, що ця технологія фальсифікації могла суттєво вплинути на голосування за пропорційною системою, а особливо за мажоритарною. В контексті цього, О.Данилюк зазначив, що «Спільна справа» має намір власними силами та залучивши волонтерів вивчити, яким чином і ким писалися заяви від імені громадян про голосування вдома.

Говорячи про порушення, координатор зауважив, що спостерігалася масова відмова на виборчих дільницях допускати спостерігачів; зафіксовано десятки випадків, коли члени комісії взагалі не перевіряли прописку виборців.

Крім того, вчора в другій половині дня була зафіксована достатньо велика кількість підвезення людей на виборчі дільниці, що супроводжувалася агітацією.

Разом з тим, О.Данилюк зауважив, що після закриття виборчих дільниць раптово почала зростати явка виборців. Особливо це у великій кількості спостерігалося у Донецькій області.

Також мали місце непоодинокі випадки, коли виборчі протоколи підписувалися ще при голосуванні або до завершення підрахунку. У той же час спостерігачі «Спільної справи» зафіксували підвезені бюлетені у Харківській області, в Києві. Водночас близько 80 відсотків спостерігачів не отримали копії протоколів.

За словами О.Данилюка, одна із розповсюджених технологій фальсифікації було вимкнення світла під час підрахунку голосів на виборчих дільницях. Найбільше це зафіксовано в Одеській, Харківській, Київській та Херсонській областях.