Київ. 29 жовтня. УНІАН. Комітет виборців України вважає, що порушення під час голосування на парламентських виборах в Україні не вплинуть на результат виборів.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління КВУ Олександр Черненко.

«Та інформація, якою ми володіємо, говорить, що вчорашній день був дуже проблемним, фіксувалися порушення різного характеру у всіх регіонах України, але ці проблеми не мали системного характеру. Сьогодні ми констатуємо, що більшість цих проблем не вплинуть на результати виборів по загальнонаціональному багатомандатному округу», - сказав він.

Відео дня

Водночас О.Черненко зазначив, що комплекс проблем в окремих округах, як під час голосування, так і під час підрахунку голосів, може вплинути на результат виборів у цих округах. За його словами, таких округів 10-15.

Найбільш поширеними недоліками в організації голосування КВУ вважає „переформатування” складу деяких комісій безпосередньо перед днем голосування, низьку якість списків виборців, досить поширені випадки підкупу виборців, які залишились без належного реагування правоохоронних органів і могли вплинути на результати волевиявлення в деяких одномандатних округах, відсутність на ряді дільниць достатньої кількості виборчих бюлетенів, неправильне використання штампу „вибув” для внесення змін до бюлетенів, зловживання, пов’язані з організацією голосування на дому.

КВУ також занепокоєний серією DDos атак на сервери організацій, що спостерігають за виборами, та інформаційні ресурси, в тому числі на сервер КВУ.

Крім того, за словами О.Черненка, у багатьох випадках на виборчих дільницях були відсутні роз’яснення процедури голосування, в той час як системи відеоспостереження за ходом голосування працювали не завжди ефективно. Він повідомив, що відеокамери виявили лише одне порушення - відсутність шторок на кабінках для голосування на одній з виборчих дільниць у Ялті.

Підрахунок голосів на низці дільниць відбувався з порушенням процедури, затягуванням підрахунку, неправильним заповненням виборчих протоколів та недоліками в організації прийому протоколів від ДВК в ОВК. В деяких округах КВУ фіксував відключення електроенергії на дільницях.

На ряді виборчих дільниць офіційними спостерігачами КВУ було зафіксовано невідповідність кількості виборців в уточненому списку виборців кількості отриманих ДВК виборчих бюлетенів.

Так, у Черкаській області (виборчий округ № 197) на спеціальній виборчій дільниці № 710901, утвореній при районній лікарні, до списків виборців було включено 88 осіб, хоча комісії цієї дільниці було передано 504 виборчих бюлетенів.

В Харківській області (виборчий округ № 173) ДВК дільниці № 631679 було передано менше бюлетенів, ніж було включено до уточненого списку виборців. ОВК округу № 173 спробувала вирішити проблему тим, що передала ДВК додаткову кількість бюлетенів, однак вони були зачинені у сейфі і членам ДВК передані не були.

Практично в усіх округах Житомирської області було виявлено помилки при використанні штампу „Вибув” для внесення змін до виборчих бюлетенів. На частині виборчих дільниць округів регіону станом на 11 годину ранку так і не було внесено зміни до бюлетенів для голосування у загальнодержавному виборчому окрузі шляхом проставляння штампу „Вибув” навпроти партії „Собор”. На частині дільниць замість „Собору” штамп „Вибув” проставлявся навпроти назви іншої партії – ВО „Свобода”.

У Житомирській області (виборчий округ № 65) ДВК дільниці № 181322 (м. Новоград-Волинський) не допускала спостерігача від КВУ на підготовче засідання комісії. Недопуск мотивувався тим, що громадські організації не мають права здійснювати спостереження за виборами.

За словами О.Черненка, на виборчій дільниці № 560918 (м. Рівне, Рівненська область) офіційними спостерігачами КВУ було зафіксовано декілька випадків, коли з кабін для голосування було чути характерні звуки фотографування бюлетенів, що може свідчити про можливість підкупу виборців.

У Дніпропетровській області на виборчій дільниці № 234 виборчого округу № 24 виборець намагався винести бюлетень за межі приміщення для голосування, але був затриманий, після чого розірвав бюлетень на шматки.

У Вінницькій області (виборчий округ № 15) директор місцевої школи змушував учителів голосувати на виборчій дільниці № 051378 за Партію регіонів та фотографувати заповнені бюлетені на мобільні телефони. Факти фотографування виборчих бюлетенів спостерігачі зафіксували і в Чернігівській області (виборчий округ № 206, дільниця № 771095).

«Якщо ми не побачимо після офіційного підбиття голосів ЦВК якихось дивних для нас речей, а по деяким округам вони можуть бути, то все-таки Україна обрала той парламент, який обрали виборці», - підсумував О.Черненко.

Спостереження за підготовкою до голосування та ходом голосування на виборчих дільницях в межах території України здійснювало понад 5 000 офіційних спостерігачів КВУ.