Київ. 26 жовтня. УНІАН. Спостерігачі від міжнародної громадської організації «Громадянська ініціатива за вільні і демократичні вибори» сподіваються, що парламентські вибори в Україні відповідатимуть міжнародним стандартам.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН.

«Ми дуже сподіваємося, що вибори в Україні 28 жовтня відповідатимуть європейським і міжнародним стандартам, і українське суспільство підтвердить свою політичну зрілість і демократичний шлях розвитку України», - сказала головний секретар і член правління організації, голова групи спостерігачів Таня Цанева.

Відео дня

Вона відзначила, що на вибори запрошено багато міжнародних спостерігачів, що свідчить про те, що в світі приділяють велику увагу політичним процесам в Україні.

На думку спостерігачів, Центральна виборча комісія чітко організувала свою роботу, серед її членів є представники як влади, так і опозиції.

Т.Цанева також вважає позитивним моментом проведення виборів за змішаною системою.

«У вас є кандидати і за партійними списками, і по мажоритарній системі. Ми думаємо, що це ознака демократії», - сказала Т.Цанева.

Спостерігачі також позитивно оцінили розміщення відеокамер на виборчих дільницях. «Це допоможе уникнути порушень і сприятиме прозорості виборів і виключить можливість голосувати за інших», - вважає Т.Цанева.

Спостерігачі вважають, що багато в чому оцінка виборів залежатиме від того, як пройде саме голосування і як проходитиме підрахунок голосів.

«Мета нашої присутності - дати об'єктивну оцінку виборам в Україні. Ми проти спроб сформувати якісь попередні оцінки виборів», - додала Т.Цанева.

На запитання, як спостерігачі оцінюють той факт, що лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко не бере участі у виборах, голова делегації Молдови в ПАРЄ (1993-1994 рр.), президент Молдавської асоціації міжнародного права Олександр Буріан відповів: «Це положення українського законодавства, яке дозволяє тим чи іншим громадянам брати участь чи не брати участі у виборах. Оскільки Тимошенко на даному етапі перебуває в ув'язненні, законодавство не дозволяє їй брати участь у виборах. Добре це чи погано, судитимуть українські громадяни».

Т.Цанева повідомила, що «Громадянська ініціатива за вільні і демократичні вибори» була створена в 1990 році.

За парламентськими виборами в Україні спостерігатимуть 11 представників цієї організації: шестеро з Болгарії і по одному - з Франції, Румунії, Молдови, Албанії і Грузії.

У Києві, Харківській і Одеській областях вони спостерігатимуть за ходом виборчої кампанії напередодні виборів, відвідуватимуть виборчі дільниці, будуть присутніми під час підрахунку голосів.