Київ. 25 жовтня. УНІАН. До Громадянського руху "Спільна справа" надходить інформація, що 28 жовтня дільничні виборчі комісії планують порушити порядок підрахунку голосів та фактично усунути спостерігачів від спостереження за виборами.

Про це координатор руху "Спільна справа" Олександр Данилюк заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він стверджує, що на сьогодні провладні сили плануються два системних порушення виборчого законодавства у день голосування, які поставлять від сумнів можливість визнання результатів парламентських виборів.

Відео дня

«Є кілька сигналів, які свідчать про те, що 28 жовтня буде два типи системних порушень, які дозволяють говорити про вибори як такі, що не відбулись: це, насамперед, перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів та порушення порядку підрахунку», - сказав О.Данилюк.

За його словами, за інформацією, що надходить з великої кількості регіонів України до руху "Спільна справа", ДВК надіслали типовий проект постанови «Про організацію роботи офіційних спостерігачів на дільницях», яку вони мають ухвалити в суботу ввечері, напередодні дня виборів.

За словами О.Данилюка, цими постановами, всупереч вимог закону про вибори, офіційним спостерігачам у приміщені дільничної комісії має бути виділений окремий куточок, в якому вони мають знаходитись, не переміщуючись приміщенням.

«Такі постанови є нікчемними з правової точки зору і навіть не потребують оскарження, оскільки права спостерігачів, передбачені законом, і не можуть бути звужені постановою ДВК», - наголосив громадський діяч.

Він рекомендує спостерігачам у разі ухвалення ДВК таких постанов ігнорувати їх та звертатися до правоохоронних органів із заявами щодо протиправних дій стосовно них за статтею 157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача».

«Хочу підкреслити, що всі особи, які будуть причетні до прийняття такої постанови та її втілення в життя, будуть нести відповідальність», - зауважив О.Данилюк, нагадавши, що для членів комісій відповідальність за порушення вищезазначеної статті Кримінального кодексу передбачено покарання до 5-ти років позбавлення волі.

О.Данилюк підкреслив, що «Спільна справа» також отримує інформацію про плани багатьох ДВК порушити порядок підрахунку голосів. Зокрема, за його словами, планується розділити членів комісій на групи, які підраховуватимуть голоси, – що прямо заборонено виборчим законодавством.

Своєю чергою, експерт з конституційного права, адвокат Назар Первак зауважив, що ДВК сформовані здебільшого з маловідомих партій, і, по-суті, є представниками провладних партій. Тому він не виключив, що розділення членів ДВК на групи спрямоване на те, щоб унеможливити контроль за підрахунком з боку представників опозиції.

Крім того, на думку адвоката, якщо членам ДВК не вдасться сфальсифікувати результати підрахунку голосів, в тому числі шляхом пошкодження бюлетенів, зарахування голосів за інших кандидатів на самих ДВК, то фальсифікація може відбутися шляхом уточнення протоколів. Так, провладні представники комісій можуть підписати пусті бланки уточнених протоколів або зібратись на засідання, «забувши» попередити про нього представників опозиції з тим, щоб внести уточнення на користь того чи іншого кандидата. У громадянському русі вважають, що це може стати підставою для визнання протоколу недійсним та визнання недійсними виборів на такій дільниці.

«Відтак, якщо кількість таких порушень буде системною, в чому ми не сумніваємось, безперечно, варто буде говорити про визнання виборів такими, що не відбулись», - наголосив О.Данилюк.