Київ. 25 жовтня. УНІАН. Органи самоорганізації населення (ОСН) пропонують владі Києва зміни до нормативних актів з метою посилення їхньої ролі в контролі за житлово-комунальними послугами.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники ОСН столиці, які брали участь в розробці нормативних змін в рамках реалізації регіонального проекту «Житлово-комунальні послуги – під контроль громадськості», що здійснюється за підтримки Фонду Східна Європа. Зокрема, участь в прес-конференції взяли: керівник ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» Андрій Нєстєрков, заступник голови цього ОСН Олександр Чунаєв, керівник ОСН «Комітет мікрорайону «Березняки – Тельбін» Валерій Гуманенко.

А.Нєстєрков зазначив, що для проведення аналізу механізмів залучення органів самоорганізації населення і громадськості у процес забезпечення киян житлово-комунальними послугами було досліджено 81 локальний нормативно-правовий акт, які були прийняті з березня 2002 р по березень 2012 р. Лише у 18 актах були зазначені механізми залучення громадськості та органів самоорганізації населення столиці України до процесу забезпечення киян житлово-комунальними послугами, що становить близько 22% від їх загальної кількості.

Відео дня

За його словами, такої кількості нормативно-правових актів недостатньо для забезпечення реалізації у повній мірі контрольних функцій ОСН у сфері ЖКП. Наслідком такої ситуації стало унеможливлення здійснення ними цього контролю. Тому в рамках проекту вже на сьогодні підготовлені 4 відповідні локальні нормативно правові акти.

Як повідомив О.Чунаєв, запропоновані у них зміни стосуються значного пласту внесення уточнень до існуючих документів. Так, пропонується внесення двома проектами рішень Київради 43 змін до 10 документів, що посилить функції ОСН та надасть більше повноважень громадським інспекторам в сфері ЖКП. Крім того, запропоновано прийняття 2 окремих актів, що передбачають створення громадського контролю за проведенням ремонтних робіт у «тепловій» сфері.

Як зазначив В.Гуманенко, робоча група, яка працювала над проектом, у питанні послуг, пов’язаних з тепловою енергетикою, дійшла висновку, що ОСН мають вимагати створення своїх громадських рад при відповідному головному управлінні КМДА, які б могли ініціювати спільно з цим управлінням нормативно-правові акти, що захищатимуть інтереси мешканців, наприклад, у відносинах з такими монополістами послуг як «Київенерго» та «Київводоканал».

«В рамках проекту я курирував саме енергетику, розробку актів, що стосувались енергетики. Я є не тільки керівником ОСН, але й ОСББ, тому всі ці проблеми знаю, стикаюсь з ними щодня. Тому було достатньо ясно, чого ми хочемо досягти і що отримати… Бо що стосується наприклад Київенерго, то за останні 7-8 років, які я відслідковую, не було, щоб витримувалися затверджені температурні графіки», - підкреслив В.Гуманенко.

На сьогодні проекти підготовлених нормативно-правових актів готуються для направлення до Київради та керівництву КМДА. Однак попередньо ці документи були направлені в кілька управлінь міськдержадміністрації, на що вже є певна реакція чиновників. «Є підтримка на всіх рівнях в усній формі. Вони підтримують наш намір, наші бажання контролювати, вони відкриті для діалогу, але коли звертаєшся до них письмово, направляєш акти, то отримуємо відповіді: з 6 звернень ми отримали 3 письмові; 2 усні - які в принципі нас влаштували на даному етапі. І від ГУ енергетики ми не отримали відповіді взагалі ніякої», - сказав В.Гуманенко. У письмових відповідях, за його словами, йшлося про те, що управління не зацікавились отриманими документами.

Учасники прес-конференції сказали, що вони здивовані тими письмовими відповідями, що отримали, але сподіваються, що все ж влада позитивно поставиться до пропозицій громади міста.

Як інформувалось на прес-конференції, ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» входить до складу Коаліції організацій громадського суспільства, яка стала переможцем конкурсу проектів, що проводився у 2011-2012 рр. в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ!» (UNITER). Саме проект «Житлово-комунальні послуги – під контроль громадськості» був визнаний кращим. До складу Коаліції ввійшли також Благодійний фонд «Єдність за майбутнє» (м.Запоріжжя), Луганська обласна ГО «Громадська ініціатива Луганщини» (м.Луганськ), «Інформаційно-правовий центр «Наше право» (м.Львів) та Миколаївська міська громадська організація «Фонд розвитку міста Миколаєва».